62429f791c0bfc1aba6ef852
Parham medverkar i dokumentär om den kontroversiella poeten Yahya Hassan


 

 

Edit zoomar nu in på den danska poeten Yahya Hassans liv i en ny dokumentär. En människa vars korta liv ändå hann sätta starka avtryck. I beskrivningen går att läsa:

 

“Dödshotad, kritikerhyllad, islamkritisk, omhändertagen, poet, rättspsyk, 42 erkända brott, bältad, fängslad, prisad och död redan vid 24 års ålder. Möt den danska poeten Yahya Hassan. “Jag visste såklart att det jag beskrev och det liv jag levt är något man kan kalla sprängstoff. Men för mig har det varit villkoren. Och det har jag förlikat mig med och skrivit dikter om.” Edit zoomar in på Yahya Hassans liv från genombrottet till det sista kapitlet. Vi låter publiken möta och höra honom om sin poesi, sitt liv och om kontroverserna som följde honom från start.”

 

I dokumentären medverkar Martin Krasnik, chefredaktör för danska Weekendavisen och författare, som var en central del i Yahya Hassans hela karriär, framförallt från tv-debuten som skakade om hela Danmark. Edit har även låtit Parham läsa Yahya Hassan för första gången.

 

“Jag kan jämföra det med Tupac som gör sin röst hörd väldigt snabbt och går bort väldigt tidigt.”

 

Yahya Hassans diktsamling är Danmarks mest sålda poesidebut. Han har hyllats och hatats världen över.

 

“Han efterlämnar ju något väldigt stort. Dels ett djupt avtryck i litteraturhistorien som visar att det inte finns några gränser för vad man kan göra. Sedan efterlämnar han ju för sina yngre bröders och systrar generation att de också har deras egen erfarenhet och en viktig röst, som är viktig att höja”, säger Martin Krasnik.

 

“Vem var Yahya Hassan?” får premiär idag den 16:e juli via SVT Play. Se dokumentären HÄR!

 

 

Foto: SVT

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL