Till våren blir det biopremiär i Sverige av filmen “Back to Black” – den efterlängtade filmen om den hyllade brittiska sångerskan Amy Winehouse. Det bekräftar distributören Scanbox och beskriver hur filmen ska ge en unik inblick i Amy Winehouses tidiga liv och vägen till berömmelse, samt skapandet av hennes andra och sista album “Back to Black”. Filmen ska vara berättad ur Amys perspektiv och beskrivs ge “en ärlig bild av kvinnan bakom fenomenet, och av den relation som inspirerade ett av de mest legendariska albumen genom tiderna”.

I huvudrollen som Amy syns skådespelaren Marisa Abela, medan hennes kärlek Blake spelas av Jack O’Connell. I övriga roller syns bland andra Lesley Manville och Eddie Marsan. Nu kommer den första teaser-trailern för filmen och regissören Sam Taylor-Johnson säger i ett pressmeddelande:

Jag har velat återge Amys berättelse genom hennes egna ord, genom sångerna hon skrev och la hela sin själ i. Hon sjöng om sin kärlek, sin smärta och sina besvikelser, alltid genomsyrat av djup känsla och ofta av knivskarp humor. Albumet Back to Black vann fem Grammys och såldes i över 16 miljoner exemplar, och varje sång berättar om hennes relation med Blake. Det här är inte en biografisk film utan en kärlekshistoria, samtidigt som det är ett kärleksbrev till Amy.”

Genom årens lopp kom Amy Winehouse att samarbeta med flera hiphopartister som Nas och Ghostface Killah. Även Jay-Z och Pharoahe Monch medverkar på det postuma “Rehab”-projektet bestående av remixer och b-sidor.

Filmen “Back To Black” premiärvisas på svenska biografer den 12 april 2024, samma dag som urpremiären i Storbritannien.

Amy Winehouse gick bort i juli 2011, blott 27 år gammal.

Foto: StudioCanal