I juni är det dags för den årliga Tribeca Film Festival och nu är årets festivalprogram släppt. Bland de 102 filmer som kommer att visas på festivalen så utmärker sig tre dokumentärer. De handlar om Biz Markie, Alicia Keys och Tierra Whack.

”All Up in the Biz” är skapad av Sacha Jenkins och handlar självklart om hip hop-pionjären Biz Markie. Dokumentären innehåller osedda klipp, intervjuer med kändisar och ”roliga ögonblick”. Medverkande i dokumentären är även Nick Cannon, Fat Joe och Darryl ”DMC” McDaniel, för att nämna några. 

Dokumentären ”Uncharted” handlar om Alicia Keys. Filmskaparen Beth Aala har dokumenterat sångerskan när hon höll ”She is the Music” – en låtskrivarkurs för ”Black and brown girls looking to make their way in the entertainment industry”. Skådespelaren och producenten Ebonie Smith medverkar också i dokumentären. 

Och slutligen ”Cypher”. En så kallad ”mock-umentary” om alt-rapparen Tierra Whack. Enligt regisören Chris Moukarbel så kommer tittaren att “question everything they see”. 

Enligt Billboard är 41 procent av festivalens feature-filmer skapade av kvinnor och mer än hälften av de tävlande filmerna är regisserade av kvinnor. Det är även 43 stycken personer som gör sin regissör-debut under årets festival och 36 av alla feature-filmer är skapade av icke-vita personer. 

Tribeca Film Festival går av stapeln den 7 juni 2023 i New York.

Foto: Tribeca Film Festival/Ayana Baraka