Dogge, Fille och Martin Mutumba m.fl. syns i panelen.

SVT lanserar nu en ny humoristisk frågesport. “Invandrare för svenskar (IFS)” är frågesporten om alla kulturer i Sverige. Konceptet går ut på att tre majoritetssvenska tävlande turas om att gissa sant eller falskt på påståenden från en tiomanna-panel bestående av kända och roliga svenskar med flera kulturer i kroppen. I slutändan står en vinnare kvar med ett diplom för att ha avklarat sin IFS-utbildning. Programledare är ståuppkomikern och skådespelaren Ahmed Berhan.

– Programmen har en fin balans mellan trams och tävling. Vi lär oss nya saker, får överraskande fakta och kännedom om det nya Sverige men framförallt ska vi ha riktigt kul längs vägen, säger Ahmed Berhan i ett pressmeddelande.

“Vad vet de tävlande om landets alla kulturer, inklusive den gammelsvenska? Det är det de tre tävlande utmanas i när de ska gissa om panelen svarar sant eller falskt på olika frågor som till exempel: Var kommer uttrycket ‘att vara en toffel’ ifrån? Varför invandrade vallonerna till Sverige? Och vad handlade det stora kebab-bråket om?”, går att läsa om programmet.

“Invandrare för svenskar” och dess upplägg är förstås en ironisk gliring till konceptet och utbildningen “svenska för invandrare”, där istället vita svenskar får lära sig om den andra delen av befolkningens språkbruk.

– Man kan se “IFS” som en kurs i invandrarkunskap för en svennebanan där vi skojar om majoritets-Sveriges kulturella skygglappar, säger Michael Lindgren, exekutiv producent.

Programmet får premiär söndag 28 augusti kl. 22.00 och den fullständiga panelen består av följande namn:

Filip Dikmen
Evelyn Mok
Thanos Fotas
Elaf Ali
Ato Karlsson
Assia Dahir
Melody Farshin
Petrina Solange
Victor Linnér
Martin Mutumba
Megic Mike
Farah Abadi
Daniel Sanchez
Mustafa Panshiri
Afrobellas (Victoria Ali)
Victor de Almeida
Fille Danza
Branne Pavlovic
Samira Ismail
Makode Linde
Zeina Mourtada
Simon Garshasebi
Anitha Clemence
Chang Frick
Mustafa Jaralla (MFB)
Yousif Jawad (MFB)
Hassan Ali (MFB)
Big O (Orhan Bicen)
Antonija Mandir
Nadim Ghazale
Camilla Henemark
Behrad Rouzbeh
Bilan Osman
Dogge (Douglas León)
Liam Kalevi
Laura Ukaj
Louie Marti
Jasmine Kara
Felicia Jackson
Kenxo (Ken Gacamugani)
Ayan Jamal

Foto: SVT