Ondska, monster och samvetskval i en gigantisk värld som är sprängfylld med äventyr.

Världen är kaosartad. Luften är tjock av spänning och rök från nedbrända byar där människor har slaktats. Det fruktade Nilfgaards soldater har återigen gjort en våldsam framstöt mot de nordliga kungadömena. Framtiden ser dyster ut. Mitt i denna illabådande utveckling träder en onaturlig och långt farligare kraft fram. Plötsligt ter sig människornas maktkamper som skärmytslingar. Nu hotar The Wild Hunt hela världen. Dessa spöklika ryttare har i århundraden plågat mänskligheten och spritt misär där de dragit fram. Denna gång söker vålnaderna dock endast efter en person, Yennefer, som är Geralt av Rivias stora kärlek. Geralt tänker inte låta sin älskling komma till skada men vålnaderna har för avsikt att förinta alla som är dumma nog att stå i vägen. Låt eposet börja.

Det tredje Witcher-spelet är likt de två tidigare även ett fantasy-RPG-spel. Unikt för den tredje delen är kombinationen av en ickelinjär story och en öppen karaktärsdriven värld som innebär att spelares val formar spelupplevelsen. Ingen spelgenomgång är den andra lik. Världen är cirka 20 procent större än Skyrim och visar upp levande omgivningar bland skogar, träsk, städer och berg. Variationen bjuder in till ständigt utforskande och användning av skiftande stridstekniker.

Världen befolkas av intelligenta invånare som lever sina liv oavsett om Geralt blandar sig i eller inte. Utvecklarna CD Projekt har ägnat oräkneliga timmar åt att göra världen dynamisk och levande. Spelare kommer att kunna resa till fots, på hästrygg och med båt. Se soluppgångar och solnedgångar, färdas genom stormar och upplev extrem torka. Se rovdjur jaga byten, bybor försvara sig mot monster och älskande par träffas i månljuset.

Stridssekvenserna har designats om helt för att RPG-element sömlöst ska kunna vävas samman med den snabba och brutala action som erbjuds. “The Witcher 3: The Wild Hunt” har cirka 80 unika monster med egen AI och unika attacker. Vissa monsters egenskaper är olika på dag- och nattid vilket gör möten med monster extra utmanande.

Även Geralt har nya färdigheter. Han kan numera använda sitt witcher-sense för att hitta ledtrådar, slåss från hästrygg och till sjöss, simma under vatten och använda armborst. Dessutom kan han klättra och ta sig förbi hinder i långt högre grad än förr. Witcher-tecknena har utökats från fem till tio stycken och bomber samt potions kan användas på nya vis.

Totalt förväntas “The Witcher 3: The Wild Hunt” ge cirka 100 timmars speltid. Men i ett spel som har minst 36 olika slut enligt utvecklarna själva lär de flesta inte sluta spela efter en enda omgång.

//Robin Herzog

“The Witcher 3: Wild Hunt” släpps till: Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One
Utvecklare: CD Projekt RED
Utgivare: cdp.pl, Bandai Namco Games, 1C Company, WB Games, Spike Chunsoft, Megarom Interactive
Release: 24:e februari 2015