Minikrig i 1 vs 4-matcher mellan monster och människor.

Turtle Rock Studios består av samma personer som utvecklade Left 4 Dead och än en gång är det teamupplevelsen som står i strålkastarljuset. Människorna har i en avlägsen framtid tagit sig till planeten Shear för att kolonialisera den. Men där finns monster som gör motstånd. I shootern Evolve ställs fyra hunters ur fyra olika klasser mot ett unikt monster i varje match. Föreställ dig dock en bossfight där även bossen spelas av en människa. Det är så verkligheten ser ut i Evolve. Dags att slänga alla gamla taktiker genom fönstret. Såväl single player som multiplayer kommer att finnas tillgängligt i Evolve.

Både människor (som i spelet kallas för Hunters) och monster har unika färdigheter och det kommer att gå att välja mellan flera monster och flera hunters i varje klass. Hunters spelar ur förstapersonsperspektiv och kan till exempel fånga in monstret i en kraftfältskupol och sinka det med bedövningspilar medan kulorna smattrar mot pansarhuden. Men även monstret har några ess. Genom att äta andra, mindre varelser i den ogästvänliga världen kan monstret bygga upp sin sköld och även levla upp för att få nya färdigheter som högre tålighet och nya attacker.

Två av monstren som hittills har annonserats är Kraken och Goliath. Kraken har flera armar,  kan flyga och är som dödligast på avstånd med sina elektriska och mentala attacker. Goliath är något av en mini-Godzilla och är en gedigen charger som kan spruta eld, kasta bumlingar och krossa motstånd med sina jättenävar. Monster spelar ur tredjepersonsperspektiv och kan vinna matcher genom att antingen döda alla hunters eller genom att slutföra ett sekundärt uppdrag som kan bestå av att ta sönder en generator som människorna försvarar. Monster har inte någon HUD men har i stället sitt luktsinne som hjälp för att spåra hunters.

Evolve är monstershootern som kan gå hur långt som helst. Men glöm inte att reflektera över en av Friedrich Nietzsches berömda aforismer när monsterjakten är som mest frenetisk: “He who fights with monsters might take care lest he thereby become a monster.”

Evolve släpps till: Microsoft Windows, Playstation 4 och Xbox One
Utvecklare: Turtle Rock Studios
Utgivare: 2K Games
Release: 10:e februari 2015

//Robin Herzog