62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Dude, Det är inte Alla Hjärtans Dag


 

kvinnodagen-

 

 

 

Känslan av total maktlöshet. Jag grät över rättssystemets ifrågasättande. Samhällets svek när tingsrätten lät honom gå fri. Han hade sexuellt ofredat min kompis framför ögonen på mig.

Jag var nykter. Han var berusad. Jag såg vad han gjorde. Han släpptes fri.

Jag började ifrågasätta mig själv. Var det mitt fel att han inte fälldes? Kunde jag gjort något mer?

Hans provocerande hånflin mot mig utanför rättssalen. Flinet som ingen såg. Han visste. Jag visste.

 

 

 

Tyvärr var det bara ett fall av många. Under 2014 anmäldes 19 200 sexualbrott i Sverige. Unga män dominerar bland gärningsmännen och unga kvinnor är överrepresenterade bland offren (brå.se). Men det finns hopp. FATTA är en ideell förening som kämpar mot sexuellt våld och initiativet började av frustrationen över hur samhället och rättsystemet ser ut idag. Man vill bland annat införa en samtyckeslag.

 

 

 

Den 8e mars förra året fick jag en blomma av min killkompis.

”Dude, varför?”, frågade jag

”Men det är kvinnodagen! Blev du inte glad?”, frågade han.

Uppriktigt sagt så vet jag att hans lilla hjärta och hjärna menade väl.

Men det är inte alla hjärtans dag eller morsdag. Det är den internationella kvinnodagen. Orsaken och syftet är jämlikhet. Vi ska påminnas och få större drivkraft till att agera och förändra. Det är de patriarkala samhällsstrukturerna vi vill ändra på.

Än idag tjänar kvinnor mindre än män. Kvinnodominerade branscher är mest utsatta och har en lägre genomsnittslön än mansdominerade yrken.

 

 

 

I slutet av förra året avslöjade ekot att Stockholmspolisen hade, under flera år, registrerat kvinnliga våldsoffer. Polisen hade tillskrivit och diagnostiserat kvinnorna med egenskaper och sjukdomar som bland annat psykiskt instabila. Kvinna blir misshandlad av en man, samhället ser ner på kvinnan och klassar henne som instabil.

Varför är den 8:e mars viktig nu igen?

 

Med patriarkat menas att mannen är normen. Jag vill leva i ett samhälle där vi har det lika ställt på alla plan. Både socialt och ekonomiskt. Samtliga exempel ovan är från 2014.  Så nej, vi har inte ett jämställt samhälle idag.

 

Fram tills dagen rättsystemet och politiker börjar ta sexualbrott på allvar lever vi i en våldtäktskultur som varken respekterar kvinnor eller kvinnokroppen.  Och vem kommer lyfta upp denna fråga och lyckas åstadkomma en förändring? Feministerna!

 

Men att åstadkomma förändring är svårt när själva syftet med den internationella kvinnodagen är oklart för vissa. Istället för att köpa en blomma till din mamma, syster eller flickvän och ge dem en medlidandeklapp på axeln för att dem är kvinnor så kan du ta ställning! Gå i ett demonstrationståg istället för att gå till blomsterbutiken!

 

 

 

Dude, det är inte alla hjärtans dag. Det är en kamp mot patriarkala samhällsstrukturer! Googla det om du inte fattar.

 

 

 

// Mariana Benyamin Sir

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL