I dag lördag 8:e augusti drar en av världens mest uppmärksammade fotbollsligor åter igång med Manchester United – Tottenham som premiärmatch. Kingsize skribenten Malkolm Landréus har i vanlig ordning tippat den kommande säsongen 15/16.

Gör även som flera Kingsize-medarbetare – skapa ditt eget Fantasy Premier League-lag HÄR!

Kingsize tippar Premier League-säsongen 2015/2016

1. Chelsea

Joggade som väntat hem Premier League-bucklan ifjol med minst insläppta mål och bara tre förluster. Diego Costa slog väl ut när han var hel och Eden Hazard fortsatte glänsa. José Mourinho har suttit ganska lugnt i båten och än så länge mest observerat vad konkurrenterna gör. Det är förståeligt. Chelsea är inte direkt i behov av att förstärka, men det är viktigt att förnya som regerande mästare – fråga Manchester City. John Stones är på väg in för stora pengar och kanske att man letar efter den där nummer 10-rollen? Radamel Falcao bör fortfarande ha kvalitet i sig, men jag börjar tveka. Viktigt att Costa och framförallt Hazard håller sig hela. Känns inte jätteheta, men har fortfarande den bästa truppen, den bästa tränaren och mest stabilitet av lagen i toppen. Det tror jag räcker långt.

2. Arsenal

Visst känns det som att Arsenal är något på spåren? Sa upp prenumerationen på fjärdeplatsen ifjol och vann Community Shield mot Chelsea nyligen. Har plockat in Petr Cech som är en av årets smartaste värvningar och nödvändig för att ta nästa steg. Kan man bara glömma Karim Benzema och fokusera på att få in en realistisk anfallare är man ganska klara. Theo Walcott är tillbaka, Alexis Sanchez är världsklass och man har fortfarande Mezut Özil. Kan Jack Wilshere och Alex Oxlade-Chamberlain hålla sig hela och komma upp i nivå har man alla förutsättningar för att gå hela vägen.

3. Manchester United

Förra sommarens shopping-spree går denna säsong in i akt två. Champions League-platsen grejades och nu siktar man på ytterligare ett kliv. Bastian Schweinsteiger har varit bättre, men känns fortfarande som en enormt spännande värvning tillsammans med Morgan Schneiderlin. Matteo Darmian har goda förutsättningar att göra högerbacksplatsen till sin egen och Memphis Depay är en bra poängspelare som känns rätt för van Gaal. Att man ännu inte värvat en mittback är, för att tala klarspråk, helt j*vla ofattbart. Visst, det finns inte mängder av alternativ, men att förbättra den nuvarande uppsättningen borde vara genomförbart. Nu verkar det faktiskt som att man får behålla David De Gea en säsong till och det kommer vara direkt avgörande. OM Wayne Rooney kan göra en bra säsong och OM får man in den där mittbacken och en anfallare, ja, då kan man lika gärna gå hela vägen. Men det är många OM som ska bli verklighet.

4. Manchester City

Förra säsongen blev inte alls vad Manchester City hade hoppats på. Man slutade visserligen tvåa, men istället för att bygga vidare på den vunna ligatiteln och ta ytterligare kliv i Champions League kammade man hem noll. Främst på grund av underpresterande nyckelspelare som Vincent Kompany och Yaya Touré. Laget såg ofta segt ut, speciellt när David Silva och Sergio Agüero saknades. Trots det har man agerat försiktigt på transfermarknaden än så länge och mest plockat in ungt blod. Störst hopp (och störst sedelbunt) lägger man på 20-åriga Raheem Sterling som redan ska börja betala av sin prislapp på dryga 640 miljoner kronor. En tänkt ersättare till en allt tröttare Samir Nasri och möjligtvis ädeljuvelen i den kommande generationsväxlingen. Fördelen som City har är att man i år kan jobba i det tysta, även om de interna kraven fortfarande finns där. Det vore naivt att räkna ut laget helt från titelracet, men en rejäl uppryckning krävs när de andra lagen fortsätter rusta upp. R.I.P. Fabian Delph.

5. Liverpool

Det var ingen rolig vårsäsong för Liverpool. Som mest uppenbart blev det kanske vid den katastrofala 1-6 förlusten mot Stoke och Brendan Rodgers sitter allt annat än säkert. I princip alla nyförvärv utom Emre Can floppade, där Mario Balotelli får statuera det tydligaste exemplet. Och nu ska man för första gången sedan 1998 klara sig utan lagets hjärta och motor Steven Gerrard. Men värvat har man gjort: Christian Benteke, Danny Ings och Roberto Firmino förstärker offensiven, samtidigt som James Milner ska göra det han är bra på och Nathaniel Clyne ersätter Glen Johnson. Även ynglingen Joe Gomez kommer få sina chanser. Har en jättefin startelva, men hur klarar Benteke pressen när Daniel Sturridge är otillgänglig? Och hur löser Rodgers uppställningen för att få med alla offensiva förmågor, 3-5-2 eller 4-3-3? Om allt sitter är Champions League inom räckhåll, men strax under känns mest troligt.

 6. Tottenham

Fjolårssäsongen för Tottenham var på många sätt häpnadsväckande när man tittar i backspegeln. Harry Kane blev 2010-talets kanske mest oväntade stjärna, en utskälld spelare som Nacer Chadli klev fram och imponerade och spelare som Ryan Mason och Nabil Bentaleb klev ut från skuggan och skuffade undan sina betydligt dyrare kollegor. Att bärga en femteplats med den startelva som faktiskt gjorde jobbet är minst sagt imponerande och Mauricio Pochettino förtjänar beröm för sitt mod och sin integritet. Inför denna säsong har man framförallt sålt spelare, kanske bäst i ligan om man räknar med att Roberto Soldado och Emmanuel Adebayor lämnar. Backlinjen har förstärkts av Toby Alderweireld och Kieran Trippier, vilket behövdes, men kan Kane fortsätta sin succé och räcker firma Mason/Bentaleb ett helt år till? Det är inte alls säkert. Har Premier Leagues yngsta snittålder i truppen och rutinen saknas.

 7. Swansea

Gjorde en överraskande bra säsong med Garry Monk som permanent manager och slutade på en åttondeplats. Detta trots att man sålde stjärnan Wilfried Bony i januarifönstret. Nyförvärvet Bafétimbi Gomis klev in när han som mest behövdes och bidrog med viktiga mål. Fortsätter värva från Frankrike och in kommer stabila vänsterspringaren Franck Tabanou och matchvinnaren André Ayew. Den sistnämnda var på väg till betydligt större klubbar och blir enormt intressant att följa i Premier League. Gomis kommer få dra ett tungt lass, även om portugisiske landslagsanfallaren Éder plockats in. En spännande joker. Ser ut att få behålla Ashley Williams även denna säsong, vilket är lika viktigt som att Jonjo Shelvey fortsätter ta kliv och Gylfi Sigurdsson producerar poäng. Kan Kristoffer Nordfeldt få chansen och ta den? Låt oss hoppas.

 

8. Crystal Palace

Gjorde precis som ifjol och stod för en rejäl uppryckning under våren, denna gång tack vare Alan Pardew. Otroligt stark tiondeplacering med tanke på att man två dagar innan premiären stod utan tränare. Förutom Pardew var försvarare som Scott Dann och yttrarna Jason Puncheon och Yannick Bolasie en stor del av framgången. Nu får man smått sensationellt in Yohan Cabaye från självaste PSG och förväntningarna har trappats upp. Pallar man trycket? Har ligans absolut bästa hemmafans och en rad irrationella spelare som gör det jobbigt för vilket försvar som helst. Kan Glenn Murray visa sitt rätta jag och ynglingen Patrick Bamford eller Connor Wickham få ett genombrott är övre halvan fullt realistisk.

9. Everton

Det var nästan smärtsamt att se Everton under delar av förra säsongen. Spelarna såg trötta ut och spelet var oinspirerat. De flesta spelarna, framförallt Ross Barkley och Romelu Lukaku, presterade inte alls efter förväntningarna och laget slutade till slut på undre halvan. James McCarthy var dock bra och bl.a. Tottenham rycker i honom samtidigt som supertalangen John Stones förmodligen kommer försvinna. Kommer eventuellt behöva parera dessa affärer, även om Tom Cleverly har kommit in. Gerard Deulofeu har köpts loss och kan bli mycket spännande att följa i år då han gjorde det bra senast. Roberto Martínez verkar inte ha tappat hoppet om sin trupp och det tror jag han gör rätt i. Får man tillbaka den där glöden och farten så kommer Everton vara tillbaka i topp sju på nolltid, så pass bra lag har man.

10. Stoke

År nummer två för tiki-taka fotbollen i Stoke-on-Trent gick ju bra det med. Bojan överbevisade alla innan skadan och Victor Moses och Mame Diouf ställde ofta till oreda hos motståndarna. Men i år är förutsättningarna sämre. Moses är tillbaka i Chelsea och med honom följer Asmir Begovic, en av ligans bästa målvakter och Stokes viktigaste spelare. Det var också Steven N’Zonzi som lämnar för Sevilla. Två nya Barcelona-bekantingar, oprövade Moha El Ouriachi och den numera 29-åriga Ibrahim Afellay, är rejäla chansningar. Mark Hughes får hoppas på en nytändning för Glen Johnson, att Marco van Ginkel kan blomma ut en gång för alla och att Jack Butland tar vara på sin potential. Alldeles oavsett bör en mittenplacering vara rimlig och förväntningarna är nog inte högre än så i år.

11. Southampton

Var totalt uträknade ifjol då man blev sönderköpta och tappade halva startelvan, men tystade alla tvivlare genom att knipa en sjundeplats – en placering bättre än året innan. Står inför en liknande situation nu: Tre av lagets bästa spelare är sålda (Nathaniel Clyne, Toby Alderweireld och Morgan Schneiderlin) och samtliga har ersatts intressant. Cédric Soares ska vara mycket lovande, Steven Caulker är pålitlig och Jordy Clasie får äntligen ta steget ut i de stora ligorna – och återförenas med Ronald Koeman. Maarten Stekelenburg ersätter skadade Fraser Forster så länge det behövs och Jay Rodriguez blir som ett nyförvärv efter 15 månaders frånvaro. Juanmi har imponerat på försäsongen och kan eventuellt bli en joker bakom Graziano Pellé. Dubbelmatchandet med Europa League blir tufft för truppen och med nästan hela den ursprungliga stommen borta får man räkna med ett tyngre år i år.

12. West Ham

Gjorde en succéartad höstsäsong och låg länge uppe och aspirerade på Europa-platserna, tack vare en lysande Stewart Downing och en boll som alltid studsade rätt för kvicke Diafra Sakho. Sen gick luften ur och raset var ett faktum. Klubben fick en anledning att sparka ”Big Sam”, som aldrig riktigt blev omtyckt, och ersätta honom med gamla klubbhjälten och karismatiska kroaten Slaven Bilic. Nu har Downing förvånansvärt lämnat och Enner Valencia missar majoriteten av höstsäsongen. Har dock värvat intressant, framförallt i Angelo Ogbonna och franska landslagsmannen Dimitri Payet. Den sistnämnda har potential att bli en riktig sevärdhet i Premier League. Pedro Obiang har jagats i flera år och är en bra ersättare för Alex Song, samtidigt som Al Jazira-lånet Manuel Lanzini ska vara duktig. Åkte ur EL-kvalet i veckan, vilket kan gynna laget i ligan. Klarar Bilic av att spela en attraktiv fotboll och plocka poäng samtidigt? Kanske.

13. Newcastle

Var stundtals direkt deprimerande att titta på ifjol och Mike Ashley är inte direkt en favorit hos fansen. Har nu anställt Steve McClaren och öppnat upp plånboken för att förstärka. Georginio Wijnaldum är mycket spännande och Aleksandar Mitrovic ska bidra med målproduktion. Siem De Jong blir som ett nyförväv, kan han resa sig ur askan och kliva fram? Säkert är att Newcastle kommer behöva all potential som finns. Tredje nyförvärvet Chancel Mbemba är också ung och frågan är om det verkligen är vad laget behöver? Det är inte första gången man värvar spännande och potentiellt bra spelare – känslan är att man behöver färdiga produkter. Svårplacerade som vanligt, men undre halvan känns mest trolig.

14. Sunderland

Har haft ett par riktigt jobbiga säsonger de senaste åren och är inte direkt en fröjd att titta på. Målproduktionen har varit det största problemet. Nu har man sålt Connor Wickham, som inte är fel i sig då han aldrig levde upp till de högt ställda förväntningarna, men Jermain Defoe, Steven Fletcher och Danny Graham är inte direkt anfallare på väg uppåt i sina karriärer. Bättre förutsättningar i år? Har förstärkt backlinjen bra med Younes Kaboul, Sebastian Coates och Adam Matthews. I dagarna lånade man Yann M’Vila som får ses som ett kap. Mest intressant blir Jeremain Lens som är en spelare med höga toppar. Tack vare förstärkningarna bör man klara sig från bottenstriden men mycket roligare än så blir det nog inte.

15. Watford

Det händer saker i nyuppflyttade Watford. Den Pozzo-ägda klubben med den dynamiska schackstrukturen vad gäller spelare har verkligen blivit ett stort pussel av färggranna bitar. 10 nya spelare har anlänt och i dagarna väntas Alessandro Diamanti bli helt klar. Som CM/FM-fantast vattnas det i munnen när man tittar på vilka namn man har lyckats ro i hamn. Valon Behrami är en pålitig spelare som alltid jobbar hårt, precis som underskattade Etienne Capoué som gjorde det bra de matcher han fick i Tottenham. Jurado har en passningsfot av rang och Steven Berghuis kan överraska många. Problemet är just det att startelvan är sånär som på helt nyrenoverad. Backlinjen i premiären kan se ut som följande: Allan Nyom (Kamerun), Sebastian Prödl (Österrike), Miguel Britos (Uruguay) samt José Holebas (Grekland). Där snackar vi kulturell mångfald som skulle ge Jimmie Åkesson hjärtflimmer. Risken för QPR-syndrom är överhängande, men har en meriterad tränare i Quique Sanchez Flores. Kan han lappa ihop säcken? Jag håller tummarna.

16. West Bromwich

Det blev som väntat tufft med oprövade Alan Irvine vid rodret. Efter en bedrövlig höst stegade Tony Pulis in, med överlevnadskunskaper i paritet med Robinson Kruse. På två månader säkrades kontraktet och stjärnskottet Saido Berahino imponerade stort. Risken är dock stor att han lämnar och därför har man plockat in en spelsugen Rickie Lambert. En bra lösning för samtliga parter. Ettriga vänsterspringaren James McClean kan göra stor nytta och James Chester är en underskattad mittback. Det blir inte lätt för Jonas Olsson att slå sig in mellan honom och nyckelspelaren Joleon Lescott. Har en hyffsad, men något föråldrad startelva med många spelare i nedåtgående kurva. Får klara sig utan målvakt Ben Foster till en början, vilket är tungt. Tuff säsong att vänta.

17. Leicester

Vi alla minns väl när Leicester vann den där osannolikt svängiga 5-3 matchen mot Manchester United? Resten av höstsäsongen var dock allt annat än bra och efter 30 omgångar låg man fortfarande sist i tabellen. Den efterföljande uppryckningen var något alldeles extra och kontraktet säkrades. Det blev dock alldeles för stormigt kring Nigel Pearson och nu kliver gentlemannen Claudio Ranieri in. Kan han balansera laget? Har värvat sparsamt men smart, då man köpte loss Robert Huth från Stoke. Christian Fuchs är en spelare med mängder av erfarenhet och japanen Shinji Okazaki förstärker ett redan intressant anfall med Leonardo Ulloa, Jamie Vardy och Andrej Kramaric. Skulle må bra av en bra mittfältare till, men har en duglig trupp. Undre halvan.

18. Aston Villa

Man hade på känn att laget skulle få det tungt ifjol. Nu klarade man sig med nöd och näppe och det ska man vara väldigt tacksamma för. Har tappat sina två bästa spelare, Fabian Delph (lagkapten) och Christian Benteke, medan Ron Vlaar också kan vara på väg. Tim Sherwood är en yvig tränare som eventuellt kan få fart på ynglingarna i Villa, men kan hans primitiva ledarsätt hålla över en hel säsong? Anställde tyska Hendrik Almstadt som sportchef i somras och de franska värvningarna ser spännande ut. Jordan Amavi har haft en enorm utvecklingskurva, Idrissa Gueye har redan mängder av rutin och Jordan Ayew kan överraska. Micah Richards är fortfarande ett namn som känns kul, men så kul kanske det inte blir? Det lutar åt att Emmanuel Adebayor återförenas med Sherwood och vi alla vet hur het ”Ade” kan vara i nya miljöer. Kan Jack Grealish ta ytterligare kliv i år är det mycket värt, för även om laget är mer spännande än ifjol så är det många osäkra kort som laget ska förlita sig på. Ny tuff säsong.

19. Bournemouth

Framgångssagan Bournemouth kräver en helt egen text för att göra den rättvisa, men för bara några år sedan var klubben på väg att gå under. Nu står man här som Premier League-nykomling efter att ha dundrat hem Championship-titeln ifjol. Främst tack vare 37-åriga Eddie Howe (och ryske ägaren Maxim Demin), som måste ses som en av Englands absolut mest intressanta tränare. Medan andra nykomlingar spenderar TV-pengarna på att bygga ett helt nytt lag verkar Howe satsa på stommen som fungerat så bra hittills. Spelar en sprudlande offensiv fotboll och målsprutan Callum Wilson blir extremt viktig, precis som framspelaren Matt Ritchie. Har mest breddat truppen, men Tyrone Mings och Max Gradel kommer förmodligen ta en plats i startelvan. Håll även koll på Lee Tomlin, som är en duktig spelare (även om det inte ser ut så). Med Howe vid rodret kan allt hända, men det går inte att komma ifrån att man förmodligen har den svagaste truppen i ligan tillsammans med Norwich.

20. Norwich

Jag var helt säker på att det vanligtvis så stabila Middlesbrough skulle knipa den där playoff-finalen ifjol. Istället vann ett fokuserat Norwich och ”Kanariefåglarna” är tillbaka i Premier League – med i stort sett samma trupp som åkte ur för 1,5 år sedan. De spelare man värvat är av ungefär samma kaliber, med undantag för Robbie Brady, som eventuellt kan undvika att skämma ut sig. Intressant tränare i Alex Neil som med största sannolikhet blir den första 34-åringen med gråa hårstrån när säsongen är färdigspelad. För är det något jag vet är det att man inte vinner många Premier League-matcher med Cameron Jerome som anfallare. Köp spelare eller omkom.