show-ag-mugshot-music-S
Recension – Showbiz & A.G. “Mugshot Music” (Album)


Av Damir Sepulveda Espinoza.

 

 

A.G. har de senaste åren genomgått något av en renässans. Som för andra aktiva rappare med hög standard under 90-talet (han släppte tillsammans med producentpartnern Showbiz excellent musik en lång period) så hade han under huvuddelen av 00-talet svårt att göra angelägen musik. Det mesta var kompetent, men varför lyssna av det skälet när A.G. och Showbiz stått för några minnesvärda albums i ”Runaway Slave” och ”Goodfellas”? Med A.Gs tredje album ”Everythings Berri” 2010, Ray Wests ”Pianos In The Projects” 2011 och ”Luv Ny” i år med bland annat Kool Keith, O.C., Roc Marciano, visade gamle A.G. en annan sida där han uttryckte sig som en vis, erfaren, poetisk men inte översentimental och nostalgimissbrukande rappare. Den utvecklingen och det faktum att Ray Wests rymliga, dystrare, atmosfäriska produktioner var inblandade i alla verken, visade sig vara ett
lyckat drag. De lyckade dragen slutar dock där för A.G. med ”Mugshot Music”.

 

 

Andre the Giant gör sitt jobb och droppar knowledge, historia med mera. Över Showbiz beats så får dock inte A.Gs ord samma tyngd som när hans ord jobbar med Ray Wests vemodiga anda. Den betydelse orden inger ibland känns kortvariga och försvinner snabbt istället på ”Mugshot” när beatsen tuggar på, på tomgång.

 

 

00-talet var inte vänligt mot Showbiz eller hans andra producentpartners i Diggin’ In The Crates Crew. Diamond D, Lord Finesse och Buckwild kunde dock emellanåt förgylla andra rappares albums, speciellt Buckwild som jobbat med 50 Cent bland annat. Under samma period fick Showbiz för det mesta hålla sig till att få med sitt namn i D.I.T.C. relaterade projekt. Det är lätt att förstå när man lyssnar på ”Mugshot Music”. Det finns inte en idé bakom spakarna som inte redan har gjorts innan och bättre. Då och då glimrar det till med någorlunda tilltalande samplande, som i ”Visions” och ”Walkin’ On Air”, eller när Showbiz framgångsrikt återskapar 90-tals gruff med sina två bästa bidrag i ”Timeless” och ”Trapped”.

 

 

Tidigare i år släppte de projekten ”Mugshot Music: Preloaded” och ”Mugshot Music: Preloaded Remixes” som skulle funka som en återintroduktion. Tre olika projekt är väldigt mycket från en duo som innan dess har släppt en EP tillsammans under ett 14-år långt break. Över dessa 40-tals beats så kanske det går att skrapa ihop en best of, men det är osäkert om ens det skulle lyckas att inte göra en sömnig.

 

 

Showbiz och A.G:s bidrag till hiphoppen kan ingen ta ifrån dem, men det är svårt att se om de kan komma att bidra med mer i framtiden tillsammans. A.G. har dock mer i sig och fortsätter han att samarbeta med andra som har förmågan att få A.G. att utforska, vad som för honom är, nya områden så kan hans framtida musik ha mer att bjuda på. Vid det lagret har vi förhoppningsvis glömt sömnpillret ”Mugshot Music”.

 

 

| Kingsizemagazine

 

 

 

“Mugshot Music” på iTunes

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL