Chapee-SL
Svenska rappare vittnar om vardagsrasism efter Bo Hansson-debatt


Chapee & Mr Living skriver om sina upplevelser i dagens Sverige…

 

 

Efter tidigare sportjournalisten Bo Hanssons nedlåtande språkbruk om mörkhyade i en radiosändning förra veckan har debatten gått varm i TV, radio och tidningar samt i sociala medier om den uppenbara vardagsrasism som tycks finnas i dagens Sverige.

 

 

Många vittnar om de sina upplevelser av de rasistiska tillmälen de fått stå ut med under uppväxt, i skolan och arbetslivet. Några av dessa har tagit till Facebook för att dela sin historia och två av dessa är Stockholm-baserade artisten Joshua “Chapee” Mkandawire samt Göteborgs-rapparen Sipho “Mr Living” Maseco, tidigare känd som “Glaciuz The Icy”

 

 

Joshua “Chapee” Mkandawire skriver på Facebook:

 

 

“Åk tillbaka till vart du kommer ifrån”

Det har varit mycket snack/skrift om rasism senaste dagarna
Och problemet med rasismen är att den är för mig väldigt sårande även när jag väljer att ignorera den.
För två veckor sen kallade min “så kallade” granne mig för “jävla neger” och fortsatte sin förnedring med att säga :
åk tillbaka till vart du kommer ifrån.

Jag svarade : att jag inte hade lust att ta bussen till Solna.

Är efter allt född och uppvuxen i Solna och tyckte det var lite kul att säga det. Allt detta sa han för att jag hade tagit fel på datumet på min tvättid. Jag hade redan haft en sådan där jobbig dag, var trött och lite allmänt stressad och så fick man höra det där för att toppa allt.. aja
Jag bet ihop och sa dra åt helvete typ..

Däremot respekterar jag mer en man som säger det rakt ut att han hatar eller känner på ett visst sätt än att man går runt och bär på det hemligt.

För nu behöver jag inte hjälpa denna stackars gubbe upp för trapporna, hjälpa bära hans matkassar eller öppna dörren åt honom när han är på väg in i porten..

word is bond…

 

 

Sipho “Mr Living” Maseco, skrev även han ett inlägg på Facebook:

 

 

Jag växte upp i ett område där vi vart den ända Afrikanska familjen.

Mamma, jag, min uncle joseph (som blev senare utvisad) bror och mina 2systrar.

Jag va 4-5 år gammal när vi flytta till Backa och kunde knappt någon svenska.

En jugoslavisk kille (Milan) umgicks med mig och lärde mig grunder som alfabetet och räkna mina första dar i dagis kommer jag ihåg.

Hur somhelst, första gången jag hörde ordet neger. Det var jag och två andra grabbar (Alexander) och (Tony) som lekte på gården och väntade på att bli hämtade hem.

Jag satt vid en bänk och var redan sur för att jag tyckte att spark cykeln på dagis vart för tung för mig.

Men jag reagerade inte försen dom börja skratta åt mig tills det börja koka inombords. Jag svingade spark cykeln mot den ena grabben som fick den på ryggen och jaga sedan den andra ut på vår lilla fotbolls plan fick tag i honom, låste hans huvud mellan mina armar och gav honom min första box med knyten näve så han börja blöda näseblod.

Sen hörde jag ett rop “Sipho”! Såg min förskole lärare komma mot mig och jag fick panik, sprang mot stängslet, klättra över och sprang hela vägen hem.

 

Läs resten av Glaciuz inlägg här: https://www.facebook.com/notes/sipho-mrliving-maseco/han-kalla-mig-neger/4723031116515

 

 

Redaktionen | KingsizemagazinePublicerat:
RedaktionenNULL