5e81bb9b7f80ce30463cf002
som-fan-press-2013-S
Intervju – Som Fan


Kingsize träffar trion Nomad, Sexfemman och EzzoFresh för att prata om deras nya skiva “Som In I Helvete EP”.

 

 

I våras släppte Nomad, Sexfemman och producenten EzzoFresh ep:n Som Fan – ett projekt som lade grunden för en ny grupp på den svenska hiphopscenen. Idag släpper samma konstellation en ny ep, men nu är Som Fan gruppnamnet och Som in i helvete titeln på projektet.

 

– Folk är inte riktigt vana inom hiphop att crews som inte har jobbat ihop hela livet eller i jättemånga år satsar hårt på en gruppgrej. En av de vanligaste
frågorna vi får är om vi är en grupp och hur det kommer sig. Men för att få folk att haja att det inte bara är ett löst projekt vi släpper, som förra var, valde vi att samla allt under ett tak, berättar Nomad.

 

– Innan kände vi dessutom att det blev för spretigt. Vi har alla våra solokarriärer och om vi skulle få ihop det här på riktigt behövde vi verkligen bli en enhet,
fortsätter Sexfemman.

 

 

En annan anledning till att de nu kallar sig en grupp är att de arbetar på ett annat sätt än de gjort tidigare. De sitter tillsammans i studion och arbetar fram låtarna från grunden. På så sätt, menar de, lyckas de skapa något som är unikt för just mötet mellan dem.

 

 

På första ep:n handlade det däremot mer om sporadiska träffar. Efter att Nomad och EzzoFresh stött på Sexfemman på Sveriges Radio bestämde de sig för att göra ett samarbete. Resultatet blev Tuben Tåget Bussen, en tolkning av Lloyd Banks’ Beemer, Benz or Bentley som är med på Nomads Mixtape i kubik. Men de nöjde sig inte med det. EzzoFresh hade fastnat för samspelet mellan de båda rapparna och började producera beats efter deras mått. Nomad och Sexfemman, som också trivdes i samarbetet, kunde bara tacka och ta emot.

 

– Jag gillade konstellationen, för de är så olika men ändå jävligt lika, berättar EzzoFresh. De är båda nördiga med språket men har olika dialekt och olika röst.
Det var en skön kontrast att höra på den typen av beats.

 

– Jag tror att vi var något på spåren rent textmässigt redan då också, fortsätter Nomad. Tuben Tåget Bussen la grunden med lite sarkasm, vi är lite dryga och
den har ett smalt tema som tolkas ganska olika i verserna. Vi jobbar mycket med sägningar där vi kommer på en rad som representerar hela låten och ibland är själva hooken. Till exempel singeln senast: ”Nu när alla andra har så jävla kul”. Där födde den sägningen hela temat.

 

– Det tycker jag har färgat hela samarbetet hittills, att det är impulsivt, säger Sexfemman. Visst vi är analytiska alla tre, men att inte låta den analysen ta
över är viktigt. Om känslan är där, då går vi på den innan vi börjar bli alltför eftertänksamma. För det hörs. Det avspeglas i musiken nu att det är lekfullt och
roligt, och att det har fötts ur en pepp.

 

 

Det är samma impulsiva inställning som gör att de inte planerar ett album idag. De fokuserar just nu på releasen av Som in i helvete och kommer redan till helgen ge sin in i studion för att jobba vidare på nästa ep. Albumet kommer när de skapat sig tid och utrymme att göra det helhjärtat. Nu vill de fokusera på att släppa låtar och ep:s i takt med att de skapas. Men vad är målet, förutom att skapa ett bibliotek och underhålla?

 

– Målet just nu är väl att komma ut och spela mer. Att låtarna ska generera mycket pepp så att folk vill höra oss på klubbar och festivaler. För musiken gör sig jävligt bra live, säger Sexfemman.

 

– Ett annat mål är att nå lite nya människor, de som är utanför den lilla hiphopcirkeln, säger Nomad. För de som har koll på hiphop i Sverige, de kommer hålla koll. Men att nå de här som vanligtvis kanske inte lyssnar på hiphop, som jag i alla fall inte lyckats nå tidigare.

 

– Men målet med just den här ep:n är väl att vinna en massa priser? P3-guld och Grammis annars slutar i alla fall jag, avbryter Sexfemman.

 

Ett skratt brister ut hos hans skånska kompanjoner. De instämmer. Men även om deras ”förväntningar” på ep:n aldrig införlivas märks det tydligt att de i alla fall
har haft och fortfarande har kul tillsammans. Kul Som Fan!

 

 

 

 

Text: Emiliano Strauss
Foto: Christer Carlsson

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL