För ett par veckor sedan gjorde Dree Low återkomst på Instagram, för att därefter starta en insamling till civila offer i Gaza. På onsdagen gjorde även delar av Dree Lows diskografi återkomst på Spotify under ett annat artistnamn. Åtminstone albumen “Flawless”, “Flawless 2” och “Priceless” fanns på Spotify under artistnamnet Andrey Low. Det var initialt oklart om Dree Low själv laddat upp musiken, då han inte postat något om det på sociala medier. Omslagen har också bytts ut mot otydliga selfies.

Under onsdagseftermiddagen fick Kingsize Magazine uppgifter från skivbolagskällor att detta med största sannolikhet handlade om en så kallad “piratuppladdning”, där någon illegalt laddat upp musik till plattformen.

Nu bekräftar även Spotify att detta inte var en officiell uppladdning av Dree Lows musik till plattformen. Enligt en talesperson för Spotify togs musiken bort under eftermiddagen och i ett uttalande säger man:

”Rättighetsintrång och felaktig framställning av innehåll är branschproblem som Spotify tar på största allvar och som strider mot vår policy. Vi vidtar proaktivt åtgärder mot sådana felaktiga beteenden och utvecklar kontinuerligt våra metoder för att begränsa bedrägliga användare på vår tjänst.”

Spotify hänvisar vidare till dess riktlinjer för uppladdning av musik och att innehåll som gör intrång på andras immateriella rättigheter är förbjudet. Där finns också information om hur Spotify agerar för att reglerna ska efterlevas och vad som händer när någon bryter mot reglerna.

Dree Low har inte själv kommenterat att flera av hans albumprojekt åter figurerade på Spotify, efter att ha tagits bort från alla streamingtjänster för ett par år sedan.

På YouTube och Spotify finns numera enstaka låtar där Dree Low gästat eller samarbetat med olika artister, exempelvis “Min Nivå” med Nils “Einár” Grönberg. Se nedan!

Foto: Victoria Zahmatkesh / Universal Music Sweden