61efdb68afd9906be20eda42
Yasin och Haval döms till fängelse i “Encromålet” – ska överklaga till hovrätten


 

 

I början av juni höll åklagarsidan slutplädering i det uppmärksammade åtalet gentemot flera personer med kopplingar till det så kallade Vårbynätverket, i Södertörns tingsrätt. Totalt har 30 personer stått åtalade för olika brott. Åklagaren yrkade vid slutförhandlingen på att rapparna Yasin och Haval döms till fängelse, för att ha medverkat i ett kidnappningsförsök och rånkidnappning av en annan känd artist. Trots att deras advokater begärde att de skulle släppas på fri fot, har de båda varit fortsatt häktade i väntan på dom. Åklagaren yrkade på ett och ett halvt års fängelse för Yasin, medan Expressen uppgav att Haval riskerar upp mot sex års fängelse. Den senare ska ha varit i sällskap med artisten när han fördes till en lägenhet där en av de utpekade ledarna för Vårbynätverket, en tidigare elitfotbollsspelare som delvis tagit på sig skulden för att ha orkestrerat kidnappningen, ska ha väntat. Där blev artisten bland annat av med en Rolex-klocka värd 320 000 kronor och fotograferades i ett förnedrande syfte.

 

 

Vid 11-tiden på onsdagen föll så domarna i det omskrivna åtalet. Yasin döms till 10 månaders fängelse för förberedelse till människorov. Haval får en dom på hela två och ett halvt år bakom lås och bom, för medhjälp till människorov och medhjälp till rån. Tingsrätten skriver i domskälen gällande Yasins åtal:

 

“Utredningen har tydligt visat att Yasin Mahamoud med uppsåt i samråd med NN (den före detta landslagsspelaren) den 30–31 mars 2020 agerat för att bemäktiga sig och föra bort samt spärra in artisten i syfte att skada honom till liv eller hälsa och att utöva utpressning”

 

“Yasin Mahamoud har vid gärningen mottagit en Encrotelefon för att i det fördolda kunna samarbeta och delta i gärningen att föra bort artisten. En granskning av utredningen såsom den i relevanta delar redovisats ovan har tydligt visat att Yasin Mahamoud har varit införstådd med dels vad han var delaktig i, dels att hans delaktighet var ett led i att artisten skulle utsättas för kidnappning (människorov).”

 

 

Då Yasin återfallit i brott har tingsrätten bestämt att han även ska avtjäna en sedan tidigare kvarvarande del av ett fängelsestraff. Därmed ska Yasin avtjäna ett straff på drygt 1,5 år, uppger Aftonbladet. Yasins försvarare Frida Wallin säger i en kommentar till domen.

 

– Vi är inte nöjda med att det blev en fällande dom. Min uppfattning som försvarare är att det på juridisk grund inte går att döma min klient för förberedelse till människorov. Men straffet är kortare än vad åklagarsidan yrkade på.

 

Hon säger vidare:

 

– Vi har haft kontakt under morgonen och vi ska höras av i eftermiddag. Vi kommer överklaga domen till hovrätten, Det kommer bli en process i hovrätten. Om domen står sig kommer han troligtvis avtjäna hela straffet i häktet.

 

 

26 av de åtalade får fängelse från 6 månader och upp till 17 år och 10 månader.

 

 

 

Yasin har under sin häktningstid vunnit priser för sina två albumreleaser under 2020, på både P3 Guld och Grammis. Vid nyår släpptes även EP-projektet “Dömd På Förhand”. Att han nominerats och vunnit har varit föremål för omfattande debatt bland politiker och debattörer under året. I december 2020 publicerade SVT en intervju med Yasin, där han berättade om sitt tidigare liv och kritiken som riktats mot honom. Se nedan!

 

 

 

 

 

 

Havals albumrelease “Inloggad” utsågs av Kingsize Magazines läsare till årets bästa album under 2020. Nu är Haval aktuell med senaste singeln “Dansa Till Misär” som släppts under hans tid i häkte.

 

 

 

 

Foto: SVT Edit

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL