Igår presenterade P3 Guld programledare, sändningstid, plats och liveakter för nästa års gala. I samband med detta passade man även på att redogöra för ett par ändringar inför prisutdelningen och röstningen. Där stod det klart att man valt att ta bort kategorierna Årets hiphop/R&B, Årets pop, Årets rock/metal och Årets dans, samt att man bakat ihop Årets artist och Årets grupp. Totalt ska kategorierna nu bli sex istället för nio, med fler nominerade i varje kategori.

Igår kväll reagerade Yasin genom att lägga upp en bild där han slängt sina två tidigare P3 Guld-priser (och en Grammis) i papperskorgen, med texten “never let them put a price on your art”. Han lade även till att ett album var på gång.

Senare under kvällen stormade det även kring Jireel. Rapparen, som i samband med gårdagens nyhet om P3 Guld presenterades som en av de bokade live-artisterna, gick ut med att han valt att bojkotta galan. Han riktade även kritik mot P3 Din Gata, som postade en bild där det framgick att hiphopkategorin tagits bort. Något som alltså stämmer, men även gäller alla andra genrer.

Det är lite oklart hur Jireel resonerar, men i ett inlägg framgår att han misstolkade inlägget av P3 Din Gata och insåg sedan att det gällde flera genrer. Han bad kanalen att ta ner inlägget och förtydliga informationen, något som de inte gjort. Därför har han valt att inte uppträda på galan.

“Jag är hiphop och hiphop är Sveriges största genre. Jag är stolt över vår kultur och jag vill att vi behandlas med samma respekt, har samma möjligheter och förutsättningar som alla andra genres inom musik”, skriver Jireel bland annat.

För att förtydliga vad som gäller inför nästa års P3 Guld så går sammanställningen av kategorierna på galan att se nedan.

Priskategorier P3 Guld 2023:

P3 Ikon (NY)
Årets album (NY)
Årets artist/grupp (slagits ihop)

Årets låt
Framtidens artist
Guldmicken

Foto: Ea Czyz