Den tidigare advokaten och författaren Jens Lapidus (även aktuell med tv-serie baserad på “Paradis City”) gör podcastdebut som rättsexpert och programledare. I Podmes nya podcast “Rättsfallen” guidar han lyssnaren genom autentiska ljudupptagningar från några av Sveriges mest omtalade rättegångar och förklarar spelet i rättssalen.

I det första avsnittet får vi följa “Fallet Jeanette”. Jeanette Bergström hittades död hemma på badrumsgolvet med tio brutna revben, avslaget näsben och kraftiga skallskador. Hennes sambo dömdes till livstids fängelse för mord i tingsrätten men friades från mord i hovrätten i en uppmärksammad rättegång. Jens vägleder lyssnarna genom rättegången och förklarar varför domarna blev som de blev, och vändningen som resulterade i att sambon Mikael till sist blev dömd för mord i Högsta domstolen.

– Jag har alltid tyckt att det här lagret saknas, det vill säga vad som händer efter gripandet av den misstänkte. Juridik och spelet i rättssalen är ohejdat spännande och dessutom säger det något om oss som människor och vårt samhälle, säger Jens Lapidus.

– Jens har en särskild förmåga att sätta enkla ord på någonting väldigt komplext. Genom att kombinera ljudupptagningar inifrån rättegången och Jens djuplodande förklaringar ges lyssnaren en unik insyn i hur en rättegång fungerar. Ett helt nytt programformat som tilltalar både true crime-publiken och den vetgirige, som vill veta vad som egentligen händer när någon döms för ett brott, säger Moa Soltanian Magnusson, Head of In-House på Podme.

“Rättsfallen” med Jens Lapidus släpps i fyra avsnitt, där det första kom i onsdags, den 5 juni.

Foto: Pressbild