Med Alexander Abdallah och Julia Ragnarsson i huvudroller.

För ganska exakt ett år sedan kom nyheten att Alexander Abdallah och Julia Ragnarsson skulle spela huvudrollerna i en stor tv-serie baserad på Jens Lapidus populära roman “Paradis City”. Serien var då en del av Viaplays kommande utbud, men efter oroligheterna i organisationen får serien nu ett nytt hem nästa år.

Imorse bekräftade Lapidus – som också är aktuell med nya podcasten “Rättsfallen” – själv att inspelningen av serien var klar och att den kommer till svenska Prime Video i början av nästa år.

“Jag har varit nervös, det har jag, men inser kraftfullt att detta kommer bli så jeffla fett!”, skriver Lapidus i sociala medier.

Enligt Filmtopp, som varit på plats under inspelningen, spelades de sista scenerna in på MMA-galan Fight Club Rush 20 den 1 juni. Inte så konstigt, då Abdallah spelar MMA-fightern Emir i serien. Boken, som släpptes 2021, har en handling som beskrivs med orden:

“Sverige i en nära framtid. Segregationen har löpt amok och motsättningarna exploderat: för att skydda resten av samhället har murar byggts runt no-go-zoner där invånarna kontrolleras genom ‘särområdeslagar’. Största området är Järva, även kallat Paradis City. När inrikesministern ska hålla sitt valtal där händer det som inte får hända: kravallstaketen vräks omkull, skottlossning utbryter och hon förs bort av maskerade män. Politisk härdsmälta hotar och polisen står handfallen. Men ledningen vill ha lösningar, oavsett metod. Den anhållne Emir skickas in för att hitta ministern. En gång var han legendarisk MMA-fighter, idag lider han av njursvikt. Hållhaken är obarmhärtig: utan dialys dör han inom fem dagar.”

I seriens handling försöker SÄPO-agenten Fredrika (Julia Ragnarsson) hitta inrikesministern och vänder sig till den före detta MMA-fightern Emir (Alexander Abdallah), som riskerar livstids fängelse. Fredrika ger honom ultimatumet att infiltrera Paradis City i sökandet efter ministern, eller riskera att aldrig få träffa sin dotter igen.

Seriens producent, Nicklas Wickström Nicastro, förklarar för Filmtopp vad som skiljer “Paradis City” från andra Lapidus-verk:

“[Paradis City] är mer det här tankeexperimentet att samhället som vi har i dag i Sverige, med ökad polarisering, ökade problem med kriminalitet, mer rädsla, framför allt ett hårdare klimat, drar man det till sin spets… hur ser Sverige ut då?”

Alexander Abdallah har varit kräsen när det kommer till att följa upp succén med “Snabba Cash” och “Thunder In My Heart” och om valet att medverka i ännu en Lapidus-skapelse säger han:

“Det var någonting som var viktigt för mig […] Om man gör en ny ‘orten-film’ så måste man ändå försöka komma på nya takes, så det inte blir att man reproducerar”, förklarar Abdallah för Filmtopp.

“Jag tackar oftast nej om jag känner att det inte är en kommentar [på något]. Jag vill känna någonting djupare, alltså att jag använder mitt skådespeleri till att påverka och förändra, än att bara göra något underhållande. Jag vill vara i intressanta projekt, och då var Paradis City ett sånt projekt. Det är så intressant ur ett politiskt perspektiv att få fantisera om hur Sverige skulle kunna se ut om många år, och att vi är på väg dit, och att den här muren redan finns i [form] av segregation, fast inte en ren, faktisk mur.”

Håll utik för mer information och premiärdatum för serien framöver.

Foto: Audrius Solominas / Mauricio Molinari / Prime Video