Sakta men säkert har Naod gått från klarhet till klarhet och byggt upp en allt större publik. Inte genom att köra med säkra kort utan snarare tack vare ett ständigt utforskande av nya sounds och en vilja att hela tiden ligga i den urbana musikens framkant.

Under 2023 fick rapparen ett avgörande lyft i form av tre stora hits: guldcertifierade ”Ikon” i början av året, den platinabelönade sommarhiten tillika Daniel Adams-Ray-tolkningen ”Dum av dej” och sedan Newkid-samarbetet i höstballaden ”Julibarn”. Dessutom: framträdanden på exempelvis Lollapalooza Stockholm, Way Out West, Allsång på Skansen och Rockbjörnen.

Men succén kom, som det ofta gör, med ett pris. Det nya albumet ”2029”, där Naod byter spår till vad han kallar “futuristisk emo trap”, är präglat av hur han körde slut på sig själv. I ett pressmeddelande säger han:

“Förra året gick min karriär perfekt men på det personliga planet har det varit tvärtom, säger Naod. Det var stora kontraster. I ena sekunden ligger jag i princip utslagen, i nästa står jag på scen på Lollapalooza.”

Han berättar vidare om albumet:

“För mig representerar ”2029” hur jag vänder allt jobbigt jag gått igenom till en positiv kraft. Och det är där emo-biten kommer in i bilden, att jag helt enkelt omfamnar smärtan och gör någonting bra av den.”

Skivan i stort kännetecknas av Rågsved-rapparens artistiska nyfikenhet och ombytlighet. Naod förklarar:

“Vid det här laget förväntar sig folk av mig att jag ska prova nya stilar men det är också något jag själv har tagit på mig och lever upp till. Som i låten “Toxic som mig” och den här elektroniska Mike Dean-känslan, jag vet inte ens vad det är för genre. Den bryter mot allt. Ingenting jag släppt låter som den.”

Han menar också att han är tacksam för att han inte breakade tidigare, något som han var inne på en intervju med Kingsize redan sommaren 2022.

– Ja, asså ibland har man önskat att det hade gått snabbare, men samtidigt känner jag att det var tur att det inte tog ett år. För då hade det tagit ett halvår att falla ner. För dom flesta som kommer upp snabbt, försvinner lika snabbt. Det har varit flera som gått förbi mig och sen hamnat bakom mig. Så i slutet av dagen tackar jag Gud för att det har gått långsamt för mig, för dom som rappade när jag kom finns inte ens kvar. Det kanske är två av tio som är kvar och gått förbi mig. Jag tror att den här vägen håller längst, sa han till Kingsize Magazine.

Läs hela intervjun här och lyssna på “2029” nedan.