Efter singlarna ”Balans (vad händer Fatima!!?)”, ”Hallmattan” och ”Maskrosbarn (de nt ba ja)” kommer nu Jelassis debutalbum “dom har bara gett mig ett namn”, producerat av Nils ”Nisj” Svennem Lundberg.

Natten till fredag släppte Jelassi slutligen sitt debutalbum. Då hade det gått fem år sedan hon presenterade sig för den svenska hiphop-publiken på låtar som Inte konsti och Michel Didas ”20 lax” och snart två år sedan debutalbumet först skulle ha släppts. I en omslagsintervju med Kingsize berättar Jelassi om skrivkrampen som drabbade henne inför skivsläppet hösten 2021:

– Under min EP-period och åren efter var det en svår tid med mina inre kritiker. Jag kunde inte skriva texter på ett och ett halvt år, säger hon.

Vändningen kom när hon skrev Balans (vad händer Fatima!!?)” som blev den första singeln från “Dom har bara gett mig ett namn”.

– Jag kom in i studion och var i en aura där jag ba shit jag får säga vad fan jag vill och jag kände verkligen att jag var redo att prata om allt, säger hon till Kingsize.

Det 12 låtar långa albumet beskrivs av henne själv som en hyllning till alla maskrosbarn som vuxit upp under svåra omständigheter men blommat ut ändå. Albumtiteln refererar till ett minne från när Jelassi, eller Fatima som är hennes tilltalsnamn, stod i spegeln i Tunisien som liten och intalade sig att hennes namn bara är ett namn. Det är vad hon fyller sitt eget namn med för betydelse som spelar någon roll.

Denna fredag är det även premiär för den nya dramakomedi-serien “Från trakten”, med Fatima Jelassi en av huvudrollerna. Hon spelar karaktären Zeina, en tjej från Stockholm som blir placerad i ett familjehem i Värmland där stora krockar uppstår. Läs mer här!

Lyssna på “dom har bara gett mig ett namn” nedan!

Foto: Paulina Thorén