Den svenska hiphopscenen har under det gångna året visat upp en sällan skådad produktivitet med ett hundratal albumreleaser totalt. På streamingtjänster dominerar även svensk hiphop där tusentals singlar och flera hundra musikvideos släppts under det gångna året, som självfallet påverkats av coronapandemin i flera aspekter.

För att göra bokslut kring musikåret 2020 nominerar Kingsize Magazine nu hela 40 stycken album till “Årets Album 2020”. Nomineringarna, omröstningen och grafiken anspelar på Kingsizegalan, där svensk hiphop hyllades 2012 till 2015 och läsare/lyssnare fick avgöra vilka som skulle vinna priser i ett tiotal kategorier. Av förklarliga skäl är det inte aktuellt med något Kingsizegala-arrangemang under början av 2021.

– Under de tre åren jag ledde juryarbetet för Kingsizegalan fanns det ungefär 20-30 albumreleaser inom svensk hiphop totalt, för varje år vi skulle ta fram nomineringar. Det har ju sakta men säkert ändrats senaste fem åren, när musikutgivning via egna skivbolag förenklats radikalt. När vi började kika på en årssammanfattning och kunde räkna till över hundra (!) albumreleaser. Då kändes det otroligt exkluderande att välja ut ett fåtal albumreleaser vilket flertalet etablerade musikgalor gör i nomineringsprocessen. Därför blev det naturligt att lyfta ett större antal artister och album samt ta hjälp av läsare och lyssnare, för att avgöra vilka album som är årets absolut bästa skivor. Folkets och läsarnas röst får helt enkelt avgöra, säger chefredaktör Tobias Carlsson.

I omröstningen för “Årets Album 2020” ska fem (5) favoritalbum anges från listan över de nominerade albumet (se listan nedan eller via röstningssidan).

I röstningsförfarandet finns även möjlighet att ange ett (1) eget alternativ, ett så kallat ”wild card”, som inte kommit med i urvalet av albumreleaser. Lägg isåfall din röst på ytterligare en (1) artist och album (som släppts under 2020) som inte finns bland de nominerade albumen. Anges fler än ett “wild card” beaktas inte denna röst i sammanräkningen. Du kan rösta en gång och e-mail behöver anges för att delta. Musikredaktör Malkolm Landréus beskriver vidare:

– När vi nominerade just 40 album så blickade vi mot Complex årliga top 50-listor och fokuserade på att inkludera album i ett rimligt omfång. Självklart finns det artister och album som borde funnits med utöver dessa. Tanken är att icke-nominerade artister kan visa att vi hade fel med “wild card”-alternativet – och puffa för sitt album och röstning i sina egna kanaler. Dessvärre har endast ett fåtal av kvinnor/icke-binära släppt album under 2020, vilket påverkar sammansättningen av de nominerade negativt ur ett mångfaldsperspektiv.

RÖSTA PÅ “ÅRETS ALBUM 2020” HÄR!

Röstningen för “Årets Album 2020” avslutas kl. 12.00 den 15:e januari 2021.Den slutgiltiga listan över de framröstade 20 bästa albumen 2020 presenteras i Kingsize Magazine nr 1 2021 i slutet av februari månad.

I början av januari publicerar Kingsize Magazine även redaktionens lista över “Årets EP”, “Årets Producent”, “Årets Nykomling”, “Årets Textförfattare” med flera kategorier. Den slutgiltiga framröstade listan över de 20 bästa albumen 2020, samt övriga kategorier, presenteras i Kingsize Magazine nr 1 2021 i slutet av februari månad.

SE LISTAN ÖVER NOMINERADE TILL “ÅRETS ALBUM 2020”:

1.Cuz “FFF”

Adel “Guld Utav Sand”

AKI “Tack”

Ant Wan “724”

Allyawan “ONE”

BENNETT “Och Du Heter?”

Dafne Andas “Crush”

Dogbite “Onésta”

Dree Low “Flawless 2”

Einár “Welcome To Sweden”

Faal “Under Mangoträdet”

Frej Larsson “Leavin La Vida Larsson”

Greekazo “Gör Nu, Tänk Sen”

Guleed “Lucky 20”

HAVAL “Inloggad”

Houman Sebghati “Skuldsaneringen”

Ivory & MIVAS “Skorpionerna”

Jireel “Sex Känslor”

K27 “99 Overall”

Macky “TIMELINE”

Mattis “Ett tag till”

MÄK & Scientific “Historia”

Naod “Baby Nine 2”

Nomad “Blåser på stormen”

Organismen “Morbrorn Du Aldrig Hade”

Promoe “Spöken”

Rami “Kungar & Poeter”

Sebastian Stakset “Livet Efter Döden”

Simon Emanuel “Låt Det Bli Vackert”

SINAN “Vem E Vem?”

Snövit “V”

Stress “Playlist 3”

The Dishonest Few “Dishonesty Prevails”

Thrife “Nu Eller Aldrig”

Tjuvjakt “Blåa jeans, tomma fickor”

Vic Vem “HEM”

Yasin “98.01.11”

Yung Lean “Starz”

Zacke “Pengar. Frihet. Zakaria Jamal.”

Z.E “10 Steg Före”

RÖSTA PÅ “ÅRETS ALBUM 2020” HÄR!

Observera att de inkluderade skivorna på listan nedan är projekt som marknadsförts som album, medan mixtapes, samlingsalbum och uttalade EP-projekt ej tagits med på denna nomineringslista (med reservation för eventuella feltolkningar). Artister som har släppt två album under året har nominerats för ett av dessa. Vill röstande lägga sin röst på det icke-nominerade albumet går det att göra via det öppna röstningsalternativet, även benämnt “wild card”. Urvalet av nominerade album omfattar releaser från 1/1 – 2020 till 15/12 – 2020. De utvalda albumen är framröstade via en förnomineringsomröstning av Kingsize-redaktionen, där uppemot 100 album har beaktats i urvalet. I den slutliga röstsammanräkningen av “Årets Album 2020” kommer Kingsize-redaktionens röster avgöra 25% i urvalet, medan läsarnas röst representerar 75% i urvalet av topplistan.

6412e4b25c415800cc0e8973