Netflix har sedan några år tillbaka gjort satsningar svenska produktioner, vilket påbörjades med den första svenska originalserien “Störst av allt” 2019. Sedan dess har satsningen på lokalt innehåll ökat kraftigt med serier och långfilmer så som “Snabba Cash”, “Kärlek & Anarki”, “TORE”, “Clark”, “The Playlist” och “En dag och en halv”.

Nu presenterar Netflix två nya svenska långfilmer, en ny seriesatsning samt rollbesättningen för både “Helikopterrånet” och “Allt blir bra”. I ett pressmeddelande kommenterar Jenny Stjernströmer Björk, nordisk innehållschef på Netflix, den fortsatta satsningen:

“Vi är glada och stolta över vår resa i Norden och de fina historier vi kunnat berätta genom våra filmer och serier – här finns talanger i världsklass både framför och bakom kameran. Under våren flyttar vi till nya lokaler i centrala Stockholm och ser fram emot att fortsätta satsa på svenskt innehåll och svenska historier i olika genrer.”

Se listan över kommande filmer och serier för 2024 och 2025:

GLASKUPAN

“Till ett litet avfolkat samhälle någonstans i Sverige återvänder beteendevetaren och kriminologen Lejla. Hon har dubbla känslor till platsen. Någonstans i samhället har hon som flicka hållits fånge av en okänd gärningsman. Men det är också platsen där hon tillslut fick ett hem, hos nu mera pensionerade polischefen Valter. När Lejla nu återvänder dröjer det inte länge innan en flicka försvinner. I takt med att Valter och Lejla gräver i försvinnandet tvingas hon även gräva i sitt allra innersta mörker – en plats hon länge försökt hålla stängd. Det ska visa sig att hela bygden bär på hemligheter. Kan det vara så att historien upprepar sig?”

Koncept av: Camilla Läckberg (på artikelbilden ovan)
Regissör: Lisa Farzaneh (konceptuerande regissör), Henrik Björn
Manusförfattare: Lisa Linnertorp (huvudförfattare), Amanda Högberg, Axel Stjärne
Producent: Agnes Fröberg Blåsjö
Exekutiv producent: Kristoffer Graci, Martina Håkansson, Camilla Läckberg
Produktionsbolag: Creative Society Productions

“Helikopterrånet” – Foto: Faramarz Gosheh

HELIKOPTERRÅNET

Läs mer här!

“Synopsis: “En tidig septembermorgon 2009 riktas alla världens blickar mot en liten Stockholmsförort. En helikopter har landat på taket till landets säkraste värdedepå och polisen kan bara se på när rånarna försvinner med flera miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas. Helikopterrånet är en febrig och absurd berättelse om svek och upprättelse, om rädsla och faderskap. Men kanske framför allt: en storslagen och intensiv Ikaros-saga om att vinna eller förlora allt.”

Manusförfattare och skapare: Ronnie Sandahl
Regissör: Daniél Espinosa (konceptuerande regissör), Jonas Alexander Arnby och Anna Zachrisson
Producent: Johannes Åhlund
Exekutiv producent: Ulf Synnerholm, Fredrik Heinig, Ronnie Sandahl, Niclas Salomonsson och Jonas Bonnier
Produktionsbolag: B-Reel Films
Baserad på: Jonas Bonniers roman “Helikopterrånet”

“Allt blir bra” – Foto: Magnus Ragnvid

ALLT BLIR BRA” (arbetstitel)

“Stella har allt under kontroll… förutom förskolesonens Olles bekräftelsebehov, dottern Annas tonårshumör och maken Gustavs oförmåga att vara närvarande. Familjen är på väg att brista när Stella får ett besked som förändrar allt. Hon bestämmer sig för att dra med alla på en resa där hon måste lyckas med det omöjliga – att samla familjen igen.”

Rollbesättning: Josephine Bornebusch, Pål Sverre Hagen, Sigrid Johnson, Olle Tikkakoski Lundström, eon Mentori, Tone Danielsen, Irma Jämhammar, Niklas Falk, Mathias Lithner och Lola Zackow.
Skapare, manusförfattare och regissör: Josephine Bornebusch
Producent: Sofie Palage
Exekutiv producent: Johan Hedman

“Love Fårever” – Foto: Robert Eldrim

“LOVE FÅREVER”

“Stockholmarna Hanna och Samuel planerar ett lågmält och intimt bröllop på Gotland. En dröm som slås i spillror av familj och vänner. Allt slutar i kaos. Hanna flyr från bröllopet och bråk bryter ut. Ut ur detta kaos gryr en ny dag. En dag som kommer vara starten på en lyckligare framtid.”

Rollbesättning: Matilda Källström, Charlie Gustafsson, Doreen Ndagire, Philip Oros, Kjell Bergqvist, Anja Lundqvist, Barbro “Babben” Larsson, Claes Malmberg, Vilhelm Blomgren, Ivar Forsling, Niklas Engdahl, Roshi Hoss, Erik Törner, Samuel Astor, Julia Heveus, Katarina Ewerlöf
Manus och regi: Staffan Lindberg
Producent: Josephine Wallner
Exekutiv producent: Emma Hägglund, Irene Lindblad
DOP: Erik Nordlund
Produktionsbolag: Jarowskij Sverige

“STRUL” – Foto: Martin Wichardt

“STRUL” (arbetstitel)

“Conny är skild och jobbar som säljare på en stor elektronikkedja. Mest av allt ser han fram emot varannan vecka då han får spendera tid med sin dotter Julia. Helt plötsligt vänds livet upp och ner. Conny är på fel plats vid fel tillfälle, blir oskyldigt dömd för mord och hamnar i fängelse. I fängelset möter han brottslingarna Norinder och Musse som misstar Conny för att vara pilot, yrket hans exfrus nya framgångsrika pojkvän Tomas har. Conny blir en del av deras plan att fly från fängelset – men han behöver också hitta en häst till sin dotters födelsedag.”

Rollbesättning: Filip Berg, Amy Deasismont, Eva Melander, Joakim Sällquist, Måns Nathanaelson, Dejan Čukić, Sissela Benn, Magnus Sundberg, Shirin Golshin, Paloma Winneth, Peter Gardiner
Regissör: Jon Holmberg
Manusförfattare: Tapio Leopold, Jon Holmberg
Producent: Anna Carlsten
Produktionsbolag: FLX
Exekutiv producent: Anna Anthony, Rebecka Lafrenz, Joshua Mehr, Pontus Edgren
Baserad på: Långfilmen Strul från 1988 av Bengt Palmers och Björn Skifs.