Labyrint-rapparen Dejan "Dajanko" Milacic syns i en av rollerna.

Netflix presenterade i våras den verklighetsbaserade och karaktärsdrivna miniserien “Helikopterrånet” som gestaltar dramat bakom ett av de mest spektakulära rånen i Sverige genom tiderna. Miniserien i åtta delar är baserad på Jonas Bonniers roman “Helikopterrånet”, omskriven till en tv-serie av skaparen Ronnie Sandahl samt i regi av Daniél Espinosa.

Nu avslöjar Netflix vilka skådespelare som gör rollerna i den kommande serien, i ett tillkännagivande om satsningar på svenska produktioner under 2024 och 2025. Klart är att Mahmut Suvakci och Ardalan Esmaili gör huvudrollerna i “Helikopterrånet”. Den förstnämnde har medverkat i otaliga svenska och nordiska filmer och Tv-serier, bland annat Jens Lapidus-adaptionen “Top Dog”. Esmaili har under hösten varit aktuell i dramaserien “Kodnamn Annika” och förra året medverkade han i den andra säsongen av “Snabba Cash” på Netflix.

I övriga roller syns även Dejan Milacic, Iskra Kostic, Erik Svedberg-Zelman, Vic Sonne, Johanna Hedberg och Wim Elfwencrona. Den verklighetsbaserade handlingen i “serien”Helikopterrånet” beskrivs som följer:

“En tidig septembermorgon 2009 riktas alla världens blickar mot en liten Stockholmsförort. En helikopter har landat på taket till landets säkraste värdedepå och polisen kan bara se på när rånarna försvinner med flera miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas. Helikopterrånet är en febrig och absurd berättelse om svek och upprättelse, om rädsla och faderskap. Men kanske framför allt: en storslagen och intensiv Ikaros-saga om att vinna eller förlora allt.”

Regissören Daniél Espinosa gör med detta projekt sin första Tv-serie:

Jag har följt och fascinerats av den här historien sen det hände. När möjligheten kom att få göra den på ett sätt som gör den rättvisa, med Ronnie och Netflix och hela gänget bakom var det ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till.

Miniserien “Helikopterrånet” får premiär under 2024 på Netflix.

Foto: Faramarz Gosheh