EU-s
Ny kritiserad upphovsrättslag röstades igenom av EU-parlamentet idag


 

 

EU-parlamentet röstade i dag ja till det nya upphovsrättsdirektivet. Det innebär att det senast 2021 inte ska gå att ladda upp upphovsrättsskyddat material på sociala medier och att företag som Google och Facebook ska betala ersättning när de använder material från medier. Många av Sveriges EU-parlamentariker hade i förväg meddelat att de skulle rösta nej och har senare uttalat sig om det nya beslutet. En av dem är Jakop Dalunde (MP) som yttrat sig på partiets officiella hemsida.

 

”Detta beslut riskerar att undergräva både det fria ordet på nätet och öppen tillgång till information. Detta är inte en bra dag för de som vill se ett fritt och öppet internet”

 

Memes och gif:ar omfattas inte av direktivet och kommer därför även i fortsättningen vara delningsbara på onlineplattformarna men trots hård kritik gick förslaget igenom gällande alla andra längre klipp. Kritikerna menar att detta kan vara slutet på det öppna internet som vi har idag.

 

Några som däremot välkomnar det nya beslutet är SKAP, som representerar de professionella musikskaparna i Sverige. SKAP ser det nya direktivet som ett bra och viktigt steg mot skälig ersättning för upphovsrättsskyddade verk på internet. SKAPs ordförande Alfons Karabuda har även han kommenterat det nya beslutet.

 

”Å musikskaparnas vägnar vill jag tacka alla medlemmar i Europaparlamentet som idag valde att sända en stark och positiv signal till framtida generationer som vill skriva, komponera, skapa och kunna tjäna sitt upphälle på det de skapat!”

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


NULL