third-culture-2-S
Boken ”Third culture kids” ute nu – samlade berättelser från dagens Sverige


 

 

I dagarna lanseras boken ”Third culture kids” via Ordfront Förlag, ett personligt samlingsverk med bilder, text och uttryck från Ra Hidaya Modig. Bokens titlen är ett samlingsnamn för ett 40-tal personer som medverkar i boken, bland annat artister som Ibrahima Erik Lundin Banda, Sherihan ”Cherrie” Abdulleh, Mapei och många fler. I ett pressmeddelande beskriver Babak Azarmi från kollektivet TRANS94 boken:

“Den här boken är ett manifest för identitet. Det är vårt svar på alla fördomar och nonsens som finns i det här landet. När jag bläddrar mig igenom boken så ser jag framtiden, jag läser historier som är för oss och av oss, av dom som inte kan eller vill rätta sig efter den ena eller andra kulturen…”

 

 

Azarmi menar vidare att han fångade upp termen “Third culture kids” i en bok, något som myntades på 1950-talet som ett uttryck för barn till missionärer eller ambassadörer som växte upp i en annan kultur än sin egen. Vidare beskrivs upphovsmakarnas tolkning som följer:

 

“De som hade fått en särskild kulturell intelligens tack vare den utökade världsbilden miljonprogrammen, fritidsgårdarna och orten ger. Platser där exponeringen för olika uppfattningar och levnadssätt är stor. Att kalla sig Third Culture Kids blev något som han och hans vänner kunde vila i – för första gången kunde de identifiera sig med samtiden, förklara vilka de var och vad som format dem. Och där började också tanken på en bok.

En Third Culture Kid är inte fången mellan en dominant kultur och nedärvd kultur. Den är fri där. Fri att forma den efter eget tycke. En Third Culture Kid förhåller sig till andra Third Culture Kids som jämlikar. Alla dörrar är öppna. Den tredje kulturen är en ständigt levande, växande, föränderlig mix vars enda fiende är gränser och stagnation. Den krossar begränsningar och vänder upp och ner förväntningar.”

 

 

Boken släpps 20:e september.

 

 

Läs ett utdrag ur boken av Lunda-rapparen Conakry:

 

”Jag ser mig själv som en världsmedborgare. Aldrig hemma men aldrig bunden. Eller kanske, alltid hemma? I många sökande år har man blivit en del av oräkneliga nationaliteter och adopterat lika många identiteter, enbart för att på senare dagar pussla ihop allt till sitt ingemansland – sitt allemansland. (…)”

 

 

 

Medverkande i “Third Culture Kids”:
Babak Azarmi
Nebay Meles
Adam Taal
Paul Edwards
Rojda Sekersöz
Kenxo Slayz
Nora Collective
Sherihan Abdulleh
Florian Alexander Kamana
Bezav Mahmod
Elif Obeyd
Auel
Ibrahima Erik Lundin Banda
Conakry
Nachla Libre
Habib ”Habz” Nafar
Parasto Backman
Gabrielle Chellig
Mapei
Sahra Ahmed
Amel Suljevic
Arazoo Razzazi
Barakat Ghebrehawariat & Siduri Poli
Ayan Jamal Warsame
Iskias Kahsay
Fatima Jelassi
Natalia Murobha
Nattalie Ström Bunpuckdee
Lovisa Lager
Arsema Haile
Saptieu Jeng
Michel Dida
Leslie Tay
Silvana Imam
Madeeha Rani Qazi
Imenella Mohamed
Selen Özan
Haisam Mohamed
This is Sweden
Salina Kifleyesus
Milad Mohammadi

 

 

 

Foto: Paul Edwards och Mahad Mohamed

 Publicerat:
RedaktionenNULL