Nu bekräftar Spotify att streamingtjänsten ändrar betalningsmodell till artister och låtskrivare, enligt ett utskick från bolaget på tisdagen.

Spotify har identifierat tre fokusområden där betalningsmodellen där ersättningspengarna inte fungerar som det är tänkt att göra. För det första så införs ett minimumkrav på antal lyssningar för att kunna få ersättning från streamingjätten, där en låt måste ha spelats minst 1 000 gånger under de senaste tolv månaderna för det ska utbetalas royalty-pengar.

För det andra så addresseras nu fejkade streams eller artificiell hjälp från tredje part, skriver SVT Kultur. Från och med början av 2024 kommer Spotify även att kräva en avgift från skivbolag och distributörer om deras streams på platfformen bedöms vara “fejkade”.

Slutligen riktar Spotify om utbetalningar till låtar som inte ger så mycket ersättning. Enligt Spotify så fastnar ersättningspengarna fastnar hos olika mellanhänder såsom skivbolag, distributörer och banker. Med en minimal ersättning så menar Spotify att själva upphovsmakaren inte får någon utbetalninga att tala om. Istället ska dessa “småsummor” samlas och utgör en estimerad summa på 40 miljoner dollar – som kan komma att omfördelas på olika sätt.

Läs mer här via artists.spotify.com och inom kort lanseras även Spotify Wrapped, årssammanfattningen för både lyssnare och artister.