Bra inspelningsutrustning är viktigt när man jobbar med ljud. För att komma igång måste man ha en mikrofon, en dator, ett bra externt ljudkort samt ett inspelningsprogram.

Inspelningsprogram

Ett exempel på ett bra inspelningsprogram är Logic Pro X från Apple. Med denna inspelningsmjukvara erbjuds du inte bara möjligheten att spela in högkvalitativa ljud, du kan också producera på alla sätt som du kan önska. Apple ligger i framkant när det gäller både mjuk- och hårdvara, på en hel drös med områden. När det kommer till ljudinspelning är det inget undantag. Andra program som passar både PC och MAC är Cubase som är ett av de största i världen. Ett annat populärt verktyg är Pro Tools och om du önskar köpa ett enklare program så kan Garage Band passa.

Dator

Det spelar inte så stor roll om du väljer en Mac eller PC och det bästa är att välja den typ av dator som du är van med sedan innan. Dock har MAC blivit industristandard på grund av enkelheten och olika program som lämpar sig för inspelning. Det viktigaste är dock att datorn har mycket RAM-minne och en ordentlig hårddisk. Viktigt är också att datorn är relativt tyst så inte datorns ljud stör inspelningen.

Ljudkort

Ljudkortet är den delen som behandlar ljudet och här räcker det inte med det som redan finns inbyggt i din dator. Vill du kunna spela in flera instrument samtidigt behövs ett ljudkort med fyra eller fler ingångar, annars kan två ingångar och två utgångar vara tillräckligt för en enklare inspelning. Det är praktiskt att välja ett externt ljudkort om du vill flytta utrustningen till en annan dator. Mickingångarna spelar också roll och det är bra om de har en fantommatning för att enklare kunna använda de bästa mikrofonerna.

Mikrofon

Det finns två olika typer av mikrofoner; kondensator- och dynamiska mikrofoner. Den dynamiska är oftast billigare och inte så känslig medans kondensatormikrofonen passar bra för exempelvis sång och är lite känsligare. För en bra inspelning krävs en mikrofon med ett detaljrikt ljud.

Högtalare

Till sist vill du på ett bra sätt kunna höra det du spelat in och därför är en högtalare av god kvalitet viktigt, du vill ju kunna höra alla detaljer i inspelningen klart och tydligt. Du bör inte ha en överdriven diskant eller bas och högtalare som inte lägger till eller tar bort något.

Kostnad

Kostnaden för en komplett ljudutrustning varierar naturligtvis beroende vilken utrustning man köper. Det går dock att bygga en enkel hemmastudio som är fullt tillräcklig för att exempelvis spela in en demolåt för. Om du däremot vill satsa på en proffsutrustning kan det bli väldigt kostsamt och kanske behöver du ta ett lån för att kunna finansiera inköpen. Det är då viktigt att du ser till att läsa på ordentligt så du investerar i rätt produkter utifrån dina behov och såklart att du kan börja tjäna pengar på din musik om det är målet.

Foto: Shutterstock