Möbler är något som utgör en del av allas vår vardag. Trots detta är det inte alltför ofta som man stannar upp och funderar på hur unika vissa av dem är. Här är några unika möbler du aldrig tidigare sett.

En möbel är i grund och botten ett föremål som tillverkas och används för att stödja en persons behov av fysisk avlastning. Oavsett om det handlar om avslappning eller något mer praktiskt.  För att hedra våra kära möbler har vi valt att ta en närmare titt på några otroligt designade möbler  som kanske inte fick genomslag i hemmen men ändå etsat sig fast i det kollektiva minnet.

1. Ovalia – Äggstolen från Men in Black

Dansk design är mer välkänd än många kan tro. Den har en tendens att dyka upp på de allra mest oväntade ställen och många känner instinktivt igen den särpräglade stilen utan att nödvändigtvis veta om det. Henrik Thor-Larsen skapade år 1968 stolen Ovalia som kom att bli en av 60- och 70-talets stolikoner. Dess äggform gjorde kulturell återintåg 1997 då den figurerade flitigt i filmen Men in Black.

2. Chaise longue – En symbol för psykoanalys

Många som ser en chaise longue tänker spontant på Sigmund Freud och psykoanalys. Anledningarna är att den faktiskt var en av de få 1800-talsmöbler som var tillräckligt stora, bekväma och vanligt förekommande för att kunna användas som möbel för halvsittande samtal.

3. Wegner Ox – Äkta Dr. Evil

Hans J. Wegners stol är ett ytterligare exempel på hur inflytelserik de danska designtraditionerna är. Trots att den figurerat flitigt sedan 1960-talet så dröjde det dryga trettio år innan den blev allmänt känd. När Dr. Evil 1997 dök upp som Austin Powers ärkefiende så var stolen en självklar del av hans existens.

4. Korgstolen – 70-talets relax

Även om ingen vet riktigt när korgstolen dök upp så fick den en definitiv uppsving under 70-talet. Särskilt då den figurerade flitigt i musikbranschen och syntes på albumframsidor från Funkadelic, James Brown, Julio Iglesias, Marc Bolan, Al Green och många fler. Numera känner de flesta till varianten som den typiska rottingstolen.

5. Tulpanstol – Konferens på USS Enterprise

Alla som har sett originalserien Star Trek har nog lagt märke till de särpräglade stolarnas som figurerar flitigt i deras konferensrum. Det är en design som skapades av finsk-svenska Eero Saarinen redan 1956. Sedan dess har de varit en lättviktsfavorit som många förknippar med 1960-talet.

Foto: Pawel L / Pexels