Tillsammans med guide hur laget ska besegras.

I sommar kliver det svenska damlandslaget i fotboll ut som favorit i EM i England – och man gör det i en sprillans ny matchtröja. Idag presenterades tröjan som tagits fram av adidas och Svenska Fotbollsförbundet och skickar en kaxig hälsning till turneringens motståndare. Tröjan släpps nämligen tillsammans med en guide över hur man bäst besegrar laget.

– I analysen avslöjar vi exakt hur vi vinner, hur vi spelar och hur motståndarlagen – kanske – har en chans att slå oss. Vårt lag är bättre än någonsin, och vi går in i EM med pepp och självsäkerhet. I sommar hoppas vi att hela svenska folket står bakom oss, det är en stor tid för vårt lag, säger anfallsstjärnan Stina Blackstenius i ett uttalande.

Tillsammans med matchtröjan släpps även den digitala guiden www.howtostopsweden.com. Guiden, som är framtagen av landslagets egna matchanalytiker, Anders Eriksson, lyfter 31 landslagsspelare och tips på hur motståndarlagen bör bemöta dem för att ha en chans att slå Sverige i sommar.

Men det är inte bara en kaxig hälsning, utan ska också representera Sveriges långa tradition av öppenhet som land.

– Sverige är ett land som är känt för transparens och öppenhet, något som ställs på sin spets med årets EM-tröja och tillhörande guide. Men årets tröja handlar lika mycket om att hylla vårt damlandslag – i år har vi stora möjligheter att vinna hela mästerskapet och de svenska damerna är en av favoriterna i EM, säger Helena Taube Rehnmark, marknads- och försäljningschef på Svenska Fotbollsförbundet.

Tröjan går enligt tradition i färgkombinationen gult och blått. Designen är inspirerad av Sveriges havskust, med en böljande siluett runt halsen som återspeglar formen på Sveriges kustlinje.

Årets landslagströja säljs i både dam-, herr- och juniorstorlekar och finns tillgänglig i adidas butiker, på Svenska Fotbollförbundets hemsida och hos utvalda återförsäljare den 7 april. EM-tröjan med den kompletta laganalysen säljs dock i begränsad upplaga på Svenskfotboll.se.

Sveriges spelschema i sommar ser initialt ut som följer:

9 juli: 21:00 Sverige – Nederländerna (Bramall Lane, Sheffield)
13 juli: 18:00 Sverige – Schweiz (Bramall Lane, Sheffield)
17 juli: 18:00 Sverige – Ryssland (Leigh Sports Village, Wigan & Leigh)

Foto: adidas/Svenska Fotbollsförbundet