Inför fotbolls-VM lanserar det svenska landslaget och huvudpartnern adidas idag en kampanj med parollen #VårTidNu. Med hjälp av AI-teknologi syftar detta till inspirera fler till att hålla fast vid sina barndomsdrömmar. Därför har SvFF och adidas med hjälp av AI-teknologi tagit fram material som anspelar på det “lilla jaget” där det återskapats nioåriga versioner av Stina Blackstenius, Olivia Schough och Caroline Seger. I dessa AI-genererade videohälsningar skickar spelarnas nioåriga motsvarigheter hälsningar och uppmaningar till spelarna inför VM-slutspelet. Olivia Schough säger i ett pressmeddelande:

– Inför stora utmaningar har jag alltid försökt att påminna mig själv om vart drömmen började
och att det inte finns några gränser så länge man fortsätter tro på det. Att se den här
hälsningen var helt surrealistiskt – en otroligt stark påminnelse om varför jag gör detta och
hur långt vi kan ta oss.

Konceptet bakom parollen anspelar på de barndomsdrömmar spelarna haft och därmed blivit förebilder för nästa generation, i synnerhet för unga idrottande flickor. För att på ett trovärdigt sätt återskapa de nioåriga versionerna av landslagsspelarna har AI-verktyg tränats baserat på intervjuer med spelarnas familjer, insamlade barndomsbilder och videoklipp och gamla dagboksanteckningar. Detta för att kunna likna spelarna vad gäller utseende, mimik och språk.

– Årets VM-kampanj för landslaget är både högteknologiskt framtagen med hjälp av AI, och
emotionellt relaterbar med unga tjejers fotbollsdrömmar i centrum. Jag är stolt över att vi på
adidas år efter år fortsätter utmana med våra kampanjer tillsammans med SvFF, och att vi
ligger i framkant i kommunikationen kring damfotboll, säger My Bäck, marknadschef på
adidas.

I kampanjen inför fotbolls-VM syns de uttagna landslagsspelarna Olivia Schough, Stina Blackstenius, Caroline Seger, Sofia Jakobsson och Rebecka Blomqvist. Besök www.vartid.nu för mer information om kampanjen.


Årets VM-slutspel går av stapeln i Australien och Nya Zeeland med start den 20 juli 2023. Sveriges spelar sin premiärmatch den 23 juli mot Sydafrika.