Från Kingsize Magazine #3 2024.

Ännu en av landets största artister har lämnat jordelivet. Med denna text minns vi C.Gambino, en kärlekskrank och eftertänksam gangster med hela musik-Sverige framför sina fötter. En karriär med imponerande lägstanivå och en röst och ett textförfattande som fängslade.

Det händer då och då att en artist lyckas fånga ett helt land, eller åtminstone en stor majoritet av en generation. Exakt vad som gör att allting klickar för en artist eller inte är ingen exakt vetenskap och det är väl det som är det fina med musik. Men när det känns, så känns det. När det gungar, så gungar det. Göteborgaren C.Gambino var en av de artister som lyckades med just detta.

Utöver ett lysande öra för beats – allt som oftast ypperligt producerade av vännen och kollegan Oscar Chase – hade Gambino också en distinkt röst, ett melodiskt textspråk och en sida som vi fick se allt mer utav mot slutet. Jag skriver ”slutet” med motvilliga tangenttryck, efter att han lämnat oss alldeles för tidigt. På kvällen den 4 juni blev han ännu en i raden av talangfulla rappare som dödats i den våldsvåg som svept över landet de senaste åren och som av allt att döma går att härleda till den ökade gängkriminaliteten. Kort efter greps och häktades två personer under 21 år misstänkta för medhjälp till mord.

Omständigheterna kring hans död är inte relevanta för denna text, som istället är till för att hedra en av landets största artister. Inte bara rappare. För det var C.Gambino. De senaste åren har han dominerat både YouTube och Spotify tillsammans med ett par andra namn, däribland nära kollegan 23. Jag själv upptäckte honom i samband med hans andra singel ”Buntar” med gästade Aden och blev direkt spänd på vem denne maskerade rappare med vita kontaktlinser var. Det skulle inte ta lång tid innan jag blev varse.

Ett år senare kom debut-EP:n ”Demons No Angels (DNA)” och i januari 2022 släpptes debutalbumet ”Sin City”, som helt utan backning av skivbolag nådde andraplatsen på Sverigetopplistan. Året efter kom den gemensamma EP:n ”M.O.B” med 23, efter att man inlett sitt samarbete på ”Sin City”-spåret ”M5”. EP:n toppade Sverigetopplistan i fyra veckor och trendade på YouTube. Hösten 2023 meddelade William Baldwin, då ny A&R Director på Warner-labeln Asylum att man signat C.Gambino i samband med att singeln ”Automatic” fullständigt dominerade som listetta på både på Sverigetopplistan och Spotify.

Den 5 januari 2024 släppte C.Gambino sitt andra studioalbum, ”In Memory Of Some Stand Up Guys”, som även blev hans sista albumsläpp innan hans bortgång. Albumet, som producerades av Oscar ”Chase” Karlsson, innehöll 12 spår, inklusive de tidigare släppta singlarna ”G63”, ”Automatic” och den tillhörande remixen som gästades av italienska Baby Gang. Albumet höll förstaplatsen på Sverigetopplistan i tre veckor, samtidigt som Dido-samplade ”Svar” var landets största singel i två veckor. I mars följde han upp med deluxeutgåvan ”In Memory Of Some Stand Up Guys (Private Collection)” med sex nya spår. Albumet gick direkt in på förstaplatsen och i början av maj tilldelades han sin första Grammis för årets samlade produktion. Förstaplatsen återtogs tio dagar efter hans död, tillsammans med hans sista släppta singel ”Sista gång”.

I mångt och mycket är C.Gambinos karriär en blueprint för en framgångsrik artistkarriär. Redan på debutsingeln ”Rebell” hade han en tydlig musikalisk identitet, som cementerades direkt i hans första musikvideo till ”Buntar”. Här ska varken det visuella eller utmaningen i att hitta röstläge och framtoning underskattas. Lägg därtill två hit-singlar i ”LALA” och ”NADA”, en debut-EP samma år och ett starkt debutalbum på det. Hela tiden med en tydlig röd tråd i sitt skapande, som samtidigt utvecklades och stegvis blev ännu skarpare.

Det är också detta som gör C.Gambinos bortgång extra tragisk. För även om han redan lyckats bli en av landets största artister så hade han samtidigt knappt börjat. Det råder inga tvivel i mitt huvud att han hade lyckats hålla sig i toppskiktet av svensk musik i flera år framöver, delvis på grund av hans talang – vars bredd precis hade börjat visa sig. För utöver att vara en kärlekskrank och eftertänksam gangster som ofta visade på baksidorna med ett kriminellt liv (som på starka ”Kriminell”) skapade han mot slutet låtar som ”Dör för dig”. Låtar som lyckades ta sig in i samma framgångsrika fåra som artister som Norlie & KKV och Hov1, utan att det lät forcerat. C.Gambino lyckades förena 50 Cents anda med Oscar Chases bakgrund som house-producent och känslosamma texter som inte bara tilltalade gatan – utan också en hel generation av svenska hiphoplyssnare.

Personen bakom masken fick vi aldrig riktigt lära känna, då C.Gambino inte gjorde någon längre intervju innan sin död. Men det är egentligen oväsentligt, för hans avtryck i branschen kommer att leva kvar och de som kände honom på riktigt vet vem han var. Vi andra får nöja oss med musiken och minnet av en stand up guy.

Foto: Pressbild

C.GAMBINOS TIO VIKTIGASTE LÅTAR I KARRIÄREN

1. ”Buntar” ft Aden

Låten som, åtminstone för mig, satte C.Gambino på kartan och presenterade honom på riktigt som artist.

2. ”NADA”

Otroligt fet låt som verkligen befäste att rapparen var något stort på spåren och dessutom showcasar producenten Primo Gambinos bidrag till karriärstarten.

3. ”M5” ft 23

Det första samarbetet med bundsförvanten 23 som kändes helt självklart från start till mål.

4. ”Regler (Båset)”

C. Gambinos framträdande i P3 Din Gatas ”Båset” blev snabbt en fan-favorit och klippet blev det tionde mest sedda i landet 2022. Släpptes kort efter på Spotify.

5. ”Dreams” ft 23

”Dreams” seglade snabbt upp som den mest streamade låten från rapparnas gemensamma projekt ”M.O.B”, mycket tack vare den Oskar Sjöström-regisserade videon som också blev den tionde mest sedda musikvideon i landet 2023.

6. ”Automatic”

En av rapparens absolut största hits, som bland annat toppade Sverigetopplistan i två veckor och dominerade Spotify.

7. ”G63”

C.Gambinos mest streamade låt på Spotify i hans katalog och det med god anledning. En certifierad banger och ypperligt exempel på hans melodiska textspråk.

8. ”Svar”

En av de nyare låtarna som garanterat kommer leva kvar och växa än mer med tiden. Samplar likt Eminems ”Stan” låten ”Thank You” med Dido och visar upp Gambinos allt mer berättande texter.

9. ”Dör För Dig – Acoustic”

En otroligt modig låt att släppa med tanke på C.Gambinos image, vilket förstärker bilden av honom som en sann artist med en tydlig vision och talang.

10. ”Sista Gång”

På sista singeln innan hans död fortsatte Gambino på inslagen väg och levererade en känslosam och melankolisk kärlekslåt med en helt fantastisk refräng.

Text: Malkolm Landréus
Foto: Pressbild