Samtidigt som Apple stoppar sin försäljning i Ryssland.

Som ett resultat av den pågående invasionen av Ukraina har flera länder både inom och utanför EU fördömt Ryssland och Vladimir Putin och infört olika sanktioner mot landet. Nyligen förbjöds man spela fotboll på både landslags- och klubblagsnivå av Uefa och Fifa, medan flera företag också tagit ställning.

Bland annat har Systembolaget bojkottat rysk sprit, Volvo har stoppat sin produktion i Ryssland och NENT Group tar bort ryskt innehåll från sina plattformar. Samtidigt slutar Apple sälja sina produkter i landet, medan man också stoppar både Apple Pay och AppStore, skriver Expressen. Några som dock inte tagit ställning är konkurrenten Spotify, som nu agerar i rakt motsatt linje.

I februari öppnade man nämligen upp ett nytt kontor i Rysslands huvudstad Moskva, varpå en rekryteringsfas för en ny chef för ryskspråkiga podcasts är igång, rapporterar nyhetssajten Breakit.

”Vi söker en erfaren och passionerad partner som ska leda utvecklingen av vår strategi för ryskspråkiga podcasts, för att vidareutveckla det regionala poddekosystemet”, skriver Spotify i annonsen.

Expressen skriver att ett pressmeddelande från den ryska nyhetsbyrån Tass gör gällande att Spotify öppnat sitt Moskva-kontor på grund av att ny rysk lagstiftning kräver att företag med över 500 000 användare måste ha ett lokalt representationskontor i landet.

UPDATE:

I ett mail till Kingsize skriver Spotify att kontoret i Ryssland öppnades 2020.

“Vad gäller rekryteringen så var den lediga tjänsten publicerad sedan tidigare och har tagits ned, så det pågår alltså inte någon rekrytering”, skriver företagets tillförordnade kommunikationschef.

Det är inte första gången i år som Spotify hamnar i blåsväder. I slutet av januari fick bolaget utstå hård kritik i samband med artisten Neil Youngs beslut att ta bort sin musik från Spotifys plattformar. Bakgrunden till beslutet var att Young anklagat Spotify för att sprida felaktig information om vaccin genom Joe Rogans podcast som finns exklusivt på Spotify. I slutet av förra året höjdes också röster då bolagets vd Daniel Ek investerade en miljard i det nystartade tyska företaget Helsing, som bland annat utvecklar AI-baserad mjukvara som används i krigsutrustning.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Expressen (@expressen)

Foto: Spotify / Apple

65ba07add7a32f7b0a037f23