Yasin och känd rappare har förhörts i Stockholms tingsrätt


 

 

I måndags fortsatte den omfattande rättegången mot delar av det kriminella Vårbynätverket och delen som rör kidnappningen av en känd svensk rappare. Målsäganden, som skulle deltagit i rättegången via videolänk, dök dock inte upp utan åklagaren framställde istället sina bevis som bland annat innefattade texter från rapparens låtar.

 

Bland de åtalade för kidnappningen och anstiftan av människorov finns Yasin, ytterligare två rappare och en före detta landslagsspelare i fotboll. Den senare misstänks ha haft en drivande roll i både planeringen och utförandet och under förmiddagen idag erkände han för första gången att han var på plats under natten när kidnappningen och misshandeln av artisten skedde. Han menar dock att inget hot eller våld utdelades, enligt Aftonbladet.

 

– När vi var klara och efteråt fick han sina kläder och tog en dusch. Han ville duscha. Jag visste att kommer han hem till sin mamma så skulle hon ringa polisen, Det var därför jag sa åt honom att tvätta av sig, säger han i Tingsrätten enligt Aftonbladet.

 

Alldeles nyss startade förhöret med Yasin, som Aftonbladet live-rapporterar. Nedan följer frågeställningar och uttalanden:

 

Åklagaren börjar med att fråga om hans koppling till Shottaz där polisen säger att han har en ledande position, något som Yasin säger inte stämmer. På frågan om han umgås med kriminella svarar han:

 

– Inte vad jag vet.

 

Han medger dock att han känner den före detta landslagsspelaren som han satt på samma anstalt om.
– Vi blev så pass bra vänner som man kan bli när man sitter inne tillsammans.

 

Åklagaren frågar om han känner målsäganden, det vill säga den kända rapparen som utsattes för kidnappningen.

 

– Ja han är en artist. Jag vet vem han är, säger Yasin och påstår att första gången de träffades var den 30 mars i fjol. Då i en studio.

 

Han erkänner att han haft en Encrotelefon.
– Jag har fått en lämnad till mig. Jag vet inte anledningen men jag fick sagt till mig att vi bara kunde kommunicera via Encro, säger Yasin och medger att det var den före detta landslagsspelaren som gav honom den.

 

Yasin säger att allt han visste var att hans vän, den före detta landslagsspelaren, ville träffa målsägaren och att han skulle försöka hjälpa till.
– Jag vet inte vad han ville, han ville bara prata med honom.

 

Den fortsatta frågeställningen rör händelseförloppet där Yasin och den f.d landslagsspelaren kommunicerat genom Encrotelefonen, men Yasin vidhåller att han inte vet vad som ska hända och att han endast försökt förhala situationen för att han fick en dålig magkänsla.

 

Vad gäller pistolreplikan som han ertappades med av polis menar han att den skulle användas i en musikvideo. Yasin menar att han inte varit med i några kidnappningsplaner.
– Jag har inte vetat någonting. Ingenting alls, säger Yasin.

 

Det enda han medger är att han skrivit var målsäganden befann sig den kvällen men att han trodde att de andra bara ville prata med honom. På påståendena om att han haft bilder på målsäganden från kidnappningskvällen på sin mobiltelefon, som enligt teknisk undersökning visar att han fotat av en annan telefon som hade bilderna, svarar han:
– Det har jag absolut inte gjort. Jag har ingen aning. Jag kan ha tagit en screenshot eller något.

 

Innan förhöret avslutas frågar Yasins advokat Frida Wallin om han har något otalt med målsäganden, varpå han svarar “inte alls”.

 

Snart förhörs den andra kända rapparen.

 

Den första frågan han får är hur han känner en av de andra åtalade, något han inte vill gå in på. Han får sedan frågan om han känner till Dalennätverket.
– Vad ska jag säga, det är väl folk från Dalen? Jag är inte medlem där även om jag känner vissa som är med, säger rapparen.

 

Åklagaren frågar också om han känner målsäganden.
– Jag har känt han ett tag. Vi har träffats under musikrelaterade omständigheter.

 

På frågan vad som hände den 14 april svarar han utförligt:
– Yes, vad ska jag säga. Man måste förstå lite bakgrunden till varför jag blir aktuell. Jag har tidigare levt ett med aktiv brottslighet som jag lade ner i slutet av 2018 när min fru blev gravid. Men under min tid som kriminell har jag fått ett stort socialt nätverk och det har hänt att jag ibland fått medla i konflikter. Ofta ringer man till mig då och jag gör mitt bästa för att lösa situationen.

 

Rapparen berättar han pratat i telefon med målsäganden under kidnappningskvällen, då målsägandens bror ska ha blivit bestulen på pengar. Den åtalade rapparen får tag på personen som stulit pengarna och möter upp målsäganden för att lämna över de stulna pengarna. Han berättar sedan att de mötte några de kände, som sedan tar målsäganden åt sidan.
– De verkar ha något otalt utifrån hur de bemöter honom. Jag blir förvirrad. De tar en lång promenad och pratar. När de gått promenaden, det har gått 45 minuter till en timme, så kramar de om honom och säger att allt är bra.
– Men då säger en av dem att du har ett till problem. Jag tycker vi tar tag i det nu. Jag åker med dig, vad tycker du? Målsäganden sa då ja.

 

Rapparen säger att han till slut gått upp till lägenheten där målsäganden ska ha hållits fången.
– Jag frågade var är han? Han är på toa sa de andra. Sen kom han ut från toaletten. Han följde med ner till bilen, det kom med någon till som jag inte visste vem det var.

 

Han menar också att han inte visste vad som skulle hända och att han aldrig hade låtit målsäganden hamna i den situationen han hamnade. Han menar att han bara gör “vänskapliga tjänster”. Efter ytterligare nekanden kring hans inblandning och påståenden om att det i chattarna framgår att han skulle få betalt, frågar åklagaren om han är avundsjuk på målsäganden.
– Han har hållit på längre än mig men jag är väldigt nöjd med min karriär. Jag är Grammisnominerad. Jag är inte avundsjuk på någon. Min karriär går jättebra, säger han enligt Aftonbladet.

 

Han menar också att målsäganden är hans vän.

 

Förhöret med rapparen avslutas och ett vittne som jobbar inom musikbranschen hörs nu via länk.

 

Ännu ett vittne tillkallas, som är en polis som beslagtog polisreplikan av Yasin den 30 mars.

 

Rättens ordförande meddelar att den sista förhandlingsdagen i det stora målet sker den 16 juni. Det innebär att människorovsdelen är avklarad och att andra åtalspunkter tar vid kl 09.00 på måndag nästa vecka.

 

* Artikeln uppdaterades löpande mellan kl. 10.00 – 13.00.

 

 

Foto: Pexels

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL