"Nas and his people have stonewalled me since 1994".

Obetalda royalties är en tråkig del av musiken som länge figurerat inom hiphopgenren och branschen överlag. Men att problemet uppstår mellan gamla kollegor som skapat klassisk musik tillsammans, är förstås extra tråkigt. Så verkar fallet i alla fall vara nu, då Pete Rock väntas lämna in en stämningsansökan mot Nas för uteblivna intäkter från klassikern “Illmatic”, enligt Page Six.

Pete Rock och hans advokater menar att Nas skrev på ett kontrakt som sa att producenten skulle få en del av pengarna från albumspåret “The World Is Yours”. Pengarna som Nas är skyldig sägs uppgå till miljonbelopp, men trots att Rock och advokater sökt Nas har de inte fått något svar.

“Nas and his people have stonewalled me since 1994; My New Year’s resolution is to be compensated for my hard work on Illmatic”, säger Pete Rock till Page Six.

Och det med all rätt, kan man tycka. “The World Is Yours” var den enda låten på “Illmatic” som fick en guldskiva och Pete Rock producerade låten och har textcred på densamma. Genom åren har rappare som Jay-Z, Eminem, Rick Ross, Lil Wayne och Mac Miller samplat spåret.

Trots att Nas och Pete Rock jobbade nära varandra en gång i tiden är det nu Hit-Boy som gäller för Nasir Jones. I en intervju med Ebro Darden i somras kallade Nas producenten hans “Quincy Jones”. Det har också gått bra för dem båda sedan de teamade upp för 2020 års “King’s Disease”, som gav rapparen hans första Grammy. Sedan dess har man släppt både uppföljaren “King’s Disease II” samt “Magic”, i slutet av 2021.

Foto: Pressbild