Av Mariana Benyamin Sir.

Bronx-rapparen Cardi B har på många sätt gjort en osannolik karriärsresa – från stripdansös till en av världens största rappare. Men trots det, eller kanske på grund av det, får hon långt ifrån samma respekt som sina manliga artistkollegor. Aktuell med spelning på Way Out West, ny singel och kommande filmen ”Hustlers”, dyker vi ner i ”Bardis” karriär och förklarar varför hon de facto är ”the peoples champ”.

Hiphop-fans älskar framgångssagor. Kanske för att våra hjältar många gånger kommer från fattigdom, svåra förhållanden men att de mot alla odds lyckades uppnå något stort och historiskt? Antagligen är det just därför vi ser dem som våra hjältar. Det finns en kraft i låtar som Biggies ”Juicy”, Eminems ”Lose Yourself” eller Kanye Wests ”Through The Wire”.

Det handlar att acceptera sig själv, vara medveten om sina brister, äga det och på så sätt få andra att älska en. Oavsett om man precis överlevt en bilolycka, har en förstörd käke som hålls ihop genom ståltråd och trots att det låter konstigt så rappar man. Och det finns en kraft i att höra en kvinna som jobbat som strippa, hungrigt kämpat sig upp inom en av de tuffaste branscherna och med pondus säga ”I don’t dance now I make money moves”.

Det finns mängder av klyschiga citat om att alla kan uppnå sina drömmar om de bara tror på sig själva och jobbar hårt. Det låter oftast bra i teorin men det finns även en verklighet. För vissa människor är verkligheten ibland så tuff att det inte finns tid till att fly den. Så beskriver Cardi B många gånger hur hon såg på sina drömmar. Verkligheten var att hon precis hade fått sparken från sitt lågavlönade jobb som kassörska.

Samtidigt befann hon sig i en situation hon ville ur. En beroendeställning. Hon hade blivit utslängd hemifrån och bodde hos sin ex-pojkväns mamma. Cardi ville flytta ut. Och det var då det hon beskriver som sin räddning kom in i bilden. 19 år gammal fick Cardi jobb på en strippklubb. Och precis som många av våra andra hjältar inom hiphopen blev snabba pengar även Cardis tillfälliga lösning.

Inom hiphopen finns det flera yrken och platser som ofta skildras. Vissa förorter, städer, till och med gator har blivit kända via musiken. Även livet på gatan. Musiken kan vara en form av självterapi, en plats för reflektion men även ett sätt för lyssnaren att få lära känna artisten bättre. Det är inget konstigt med artister som öppnar upp och berättar om sin fattiga bakgrund och tar oss tillbaka till tiden de jobbat som knarklangare för att försörja sig själva och sin familj. Strippklubbar är också en miljö som sedan många år tillbaka har en relation till hiphopen av flera orsaker. Vissa artister menar att om musiken funkar i strippklubben kommer det bli en hit. Ludacris har bland annat sagt att han går till strippklubbar för att höra ny musik.

Samtidigt skildras klubbarna och dansarna oftast genom den manliga blicken. Både via film/musikvideos men även låttexter. Skillnaden var att Cardi ägde sin historia och sin verklighet. På sociala medier la hon upp videos och berättade om sin vardag. Hon var en dansare som väntade på att hennes pojkvän som avtjänade ett fängelsestraff skulle komma ut. Cardi lockade direkt till sig en stor följarskara. Men det var inte bara hennes vardag som lockade människor. Det var framför allt personligheten, det där äkta, ofiltrerade, råa. Att hon stod för den hon var och ägde det ledde till att hon vann folkets hjärtan. Och trots att strippklubbar och dansare inte är något främmande så var det unika med Cardi att hon satte sitt eget narrativ medan hon fortfarande var i det.

Fastän folk tyckte att Cardi var rolig och hon hade många följare fanns det även personer som såg ned på hennes yrke och menade att hon var en dålig förebild. Hon pratade på ett sätt som vissa människor likställde med obildad. Att hon hade sneda tänder påpekades i kommentarsfältet. Samtidigt är hatare oftast ett tecken på att man når ut till många. Hon var så pass populär på sociala medier att reality-serien ”Love & Hiphop” 2015 ville ha med henne. Medan produktionsbolaget såg det som att de gav Cardi en chans, satte hon sitt ego åt sidan och gick med på att medverka. Cardi hade redan en miljon följare på Twitter när hon gick med i ”Love & Hiphop”. Det här är ett av Cardis stora framgångsrecept. Hon har sedan början spelat med och satt sitt ego åt sidan för hon vet att hon vill mer.

När showen väl drog igång blev hon direkt den stora stjärna. Det var den ofiltrerade personligheten som lockat följare på sociala medier som även fick tv-tittarna att fastna. Att hon hade temperamentet passade reality-serien perfekt. Dessa var några av faktorerna bakom hennes kändisskap och populäritet men det var även detta som skulle sätta käpparna i hjulet för att musiken skulle tas på allvar.

Juni 2016 gästade hon programledaren Ebro Darden på ”Hot 97”. Cardi var aktuell med sitt första mixtape ”Gangsta Bitch Music Vol. 1”. Under intervjun försöker Cardi förklara varför hon tror att Instagram stängde ner hennes konto ett halvår tidigare, varpå Ebro svarar ”nej det kan inte vara sant du måste ha pratat om din pussy eller visat dina bröst eller något”. För att senare komma in på ”Jobbade du som strippa? You was showin’ it? Throwin’ it? Clappin it? Du gjorde ett bra jobb som strippa?” Det här var hur en etablerad, väldigt omtyckt och respekterad radioprofil tilltalade Cardi B två och ett halvt år innan hon skrev historia som kvinnlig rappare. Ebro var långt ifrån ensam om att ha en nonchalant och sexistisk attityd gentemot Cardi. Få journalister tog hennes musik på allvar. Under intervjuerna som gjordes ville folk veta om hon var trogen mot sin pojkvän medan han avtjänade sitt fängelsestraff, hur många slagsmål hon vunnit och de ville framför allt veta mer om hennes plastikoperationer.

På några år hade Cardi gått från en arbetslös 19-åring i beroendeställning till en känd profil. Mestadels genom att äga det hon var och hylla det. Men det var också det som började bli problemet. Fastän Cardi inte längre behövde dansa pratade människor om henne som att hon var en ”strippa” och hennes medverkan i ”Love & Hiphop” hade tilldelat henne stämpeln ”ghettobrud som gillade drama”. Men Cardi hade blodad tand. Hon hade fått en inblick i hur verkligheten skulle kunna vara. Hon ville satsa på musiken. Och istället för att bli sur över människor syn på henne insåg hon att hon var tvungen att byta strategi. 2016 hoppade hon av ”Love & Hiphop” för att dramat från showen inte skulle påverka hur människor såg på musiken. Hon hade dessutom pengar vilket innebar att hon kunde satsa på musiken på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. 2017 kom mixtapet ”Gangsta Bitch Music Vol. 2” som bland annat innehöll ”Lick” tillsammans med Offset.

Framgångarna med musiken ledde till att flera skivbolag hörde av sig och ville signa henne. Att bli signad var också viktigt för Cardi. Att ha skivkontrakt var som ett kvitto för omgivningen: hon var seriös med musiken. Hon ville även ha hjälp med att pusha ut musiken. I februari 2017 alde hon att skriva kontrakt med Atlantic Records. “People really don’t understand like, Atlantic signed me right? People don’t understand that they signed me because I put out a free mixtape and it sold so much and it was free,” sa Cardi i en intervju med the Fader efter att hon skrivit kontraktet.

Några månader senare släppte hon superhiten ”Bodak Yellow” genom just Atlantic Records. Låten hamnade etta på Billboards Hot 100-lista. Singeln utsågs till årets låt under BET Hiphop Awards senare samma år och Grammy- nominerades i flera kategorier. Musiken hade inte bara utvecklats och blivit bättre. Den var bäst. Bäst just nu. Vilket indikerade på att det var dags för hennes debutalbum. Att hon nu var världskänd ledde till att fler arrangörer ville boka henne, så hon hamnade på turné.

Cardi som hade blodad tand tänkte göra båda delarna samtidigt: turnera och spela in sitt debutalbum. Som att pressen inte var tillräcklig nog kom en till händelse in, en välsignelse som hon kallar det. Cardi blev gravid. Det var en graviditet hon ville hemlighålla: samtidigt som hon turnerade och spelade in sitt debutalbum. Utöver det försökte hon spela in så många musikvideos som möjligt innan graviditeten blev synlig. Många av våra hjältar inom hiphopen har kämpat sig upp till toppen: men hur många av dem har haft paparazzis hack i häl, hemlighållit en graviditet samtidigt som de jobbat på sitt debutalbum med en hype inom en bransch som kan dö ut när som helst?

April 2018 kommer äntligen debutalbumet ”Invasion Of Privacy”. Skivan går platina tre gånger. Under Grammy Awards 2019 skriver Cardi B historia när hon som första kvinnliga soloakt kammar hem statyetten för ”Rap Album Of The Year”. Hon var den enda kvinna som var nominerad i kategorin. Cardi hyllades för vinsten men hon kritiserades även. Kritikerna menade att hon inte förtjänade priset. Skivan var inte lika ”bra” som de andra nominerade, trots att det rent statistiskt hade gått bäst för Cardis skiva i jämförelse med de övriga nominerade. Men vad med Cardis resa, hunger och grind är inte hiphop? Vad är det med Cardis framgångssaga som skiljer sig från exempelvis Jay Rock och Pusha T som var nominerade i samma kategori? Förutom att Ebro aldrig hade vågat tilltala någon av grabbarna utan respekt?

Somliga kommer in i musikbranschen och kräver respekt från början, andra jobbar hårt och för att förtjäna den. Cardi har sedan början av sin karriär satt sitt ego åt sidan och tänkt långsiktigt, strategiskt för hon har vetat vad hon vill uppnå. Oavsett sexism, kritik eller en graviditet. Det finns en viss typ av hunger och målmedvetenhet som gör att vissa människor blir the peoples champ. De är valda av folket och kan göra det folket kanske inte hade klarat av. Så visst är Cardi B the peoples champ. Den enda skillnaden är att hon råkar vara kvinna och har varit tvungen att tacklas med lite hårdare motstånd, även om sexister kanske inte ser det.

Foto: Jora Frantzis