General Knas från Svenska Akademien går i spetsen för det nya initiativet Kulturhjälpen som idag lanseras i samarbete med olika aktörer. Syftet är att väcka opinion och samla in pengar för att hjälpa barn i Palestina. I ett videoklipp på Instagram beskriver han det som “det alternativa Musikhjälpen helt fritt från kommersialism och dubbelmoral…”. På insamlingens hemsida står även att läsa:

“Vi är många kulturaktörer som känner förtvivlan över det som tillåts ske i Palestina just nu. Förödelsen är enorm och av den stora mängden civila dödsoffer är nära hälften barn. 

Barnen är vår framtid och har ovillkorlig rätt till trygghet och skydd. 

Kulturen är en livsnerv, ett gränslöst uttryckssätt och en enande kraft.”

I samband med Kulturhjälpen planeras det för tre konsertkvällar i Malmö, Stockholm och Göteborg i mitten av december med artister som AKI i Labyrint, Syster Sol, Looptroop Rockers, Helt Off och många fler. I dessa tre städer kommer 50 olika programpunkter att ta plats på olika kulturscener och från både Malmö och Stockholm kommer det att live-sändas samtal och kulturinslag.

12 december – Göteborg, Pustervik
15 december Malmö, Plan B
17 december – Stockholm, Cyklopen

Utöver de tre större arrangemangen uppmanas arrangörer och kulturutövare att göra egna initiativ för att samla in pengar till kampanjen den aktuella veckan under hashtag #kulturhjalpen. De insamlade pengarna ska gå direkt till organisationen Palestinagrupper och fördelas mellan lokala palestinska organisationer med inriktning på barn.

Mer information finns via kulturhjalpen.se

Foto: @generalsweden / Instagram