Frej Larssons låttext om polisen kommer tas upp i Högsta Domstolen


Blev den första svenska rapparen att åtalas för en låttext.

 

 

UPDATE:

 

 

I oktober förra året dömdes Frej Larsson till villkorlig dom och dagsböter av Svea hovrätt, för texten i låten “Då ska hon skjutas”. Enligt rätten innehöll låttexten hot om våld mot en enskild polis. Frej Larsson har hela tiden ställt sig nekande till åtalet.

 

 

Nu har Sveriges högsta rättsinstans beslutat att ta upp fallet, för att avgöra om han gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman. I ett pressmeddelande framgår:

 

“Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd med utgångspunkt i vad hovrätten funnit utrett om de faktiska förhållandena och i fråga om uppsåt”.

 

 

 

Ursprunglig artikel publicerad 23/10 – 2019:

 

 

För drygt ett år sedan friades Frej Larsson av Stockholms tingsrätt efter att ha åtalats för hot mot tjänsteman. Detta efter att ha postat en bild på en fisk som han döpt efter en kvinnlig polis. Han skrev i bildtexten att fisken skulle “filéas” och nämnde även hennes namn i låten “Då ska hon skjutas”. Men, domen överklagades och alldeles nyss kom beskedet om att hovrätten ändrar beslutet och dömer Frej Larsson till villkorlig dom och 70 dagsböter á 200 kronor, rapporterar SVT Nyheter.

 

Detta är första gången en svensk artist åtalas för en låttext och inför dagens dom skrev rapparen på Instagram: “Jag tror inte att det undgått åskådare eller försvarare att det här är en av de allvarligaste dagarna i hela mitt liv.”

 

Enligt hovrätten gör man samma bedömning som tingsrätten angående punkten om att det inte går att bevisa att Frej Larsson publicerade bilden på Instagram, men däremot att han i låttexterna varit ”kritisk, provokativ och i viss mån aggressiv”. I domen skriver hovrätten att Frej Larsson ”objektivt sett gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman” och att han borde förstått att budskapet kunnat tolkas som hotfullt.

 

Vad gäller frågan om yttrandefrihet anser hovrätten att: ”Det hot som Frej Larsson har framfört mot en utpekad och namngiven polis har dock enligt hovrätten gått utöver vad som följer av skyddet för yttrandefriheten.”

 

Bakgrunden till brottsmålet ligger i att en polis sagt till lokaltidningen Stockholm Direkt att en lokal inte borde boka rapparen då det skulle förekomma mycket narkotika.

 

 


Visa det här inlägget på Instagram

Jag tror inte de undgått mina åskådare eller mina försvarare att detta är en av de allvarligaste dagarna i hela mitt liv. Sen jag började göra musik så feta vita rika män försökt ge mig pengar. De har försökt att ge mig pengar så jag skall inskränka min konstnärliga frihet för en produkt som de kan sälja. Jag är inte längre intresserad av att göra feta vita män rika, för det är inte dom som hypar mig i slutändan. Det är ni. Så nu tycker jag att vi gör så här, att när KINGEN har sålt guld. Då delar vi på pengarna, och sen har vi en FET JÄVLA FEST I ETT SLOTT. Så klart kan ni inte lita på en pundare som mig, så därför har jag fixat en organisation för att få det här att funka. Link i bio

Ett inlägg delat av Frej Larsson (@frejlarsson)

 

 

*Texten uppdateras*

 

 

Foto: Instagram/@frejlarsson

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL