Under måndagen dömdes en 39-årig man, åtalad för att ha planerat kidnappningen av rapparen Nils ”Einár” Grönberg, till 13 års fängelse. Södertörns tingsrätt dömer mannen för människorov, rån, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Tingsrätten har bedömt att mannen haft en aktiv och nödvändig roll för genomförandet av människorovet och rånet. Mannen har dessutom begått ytterligare brott mot rapartisten. Tingsrätten har också kommit fram till att mannen ägnat sig åt omfattande handel med kokain, kommunicerar rådmannen Kajsa Hällje i ett pressmeddelande.

Den dömde mannens advokat har tidigare meddelat att han nekar till brott, skriver P3 Nyheter. Bevisningen ska till stor del bestå av krypterade meddelanden från meddelandetjänsten Encrochat, som knäcktes av fransk polis och Europol 2020. Tidigare har även flera andra personer dömts för inblandning i brotten kring kidnappningen av Einár, uppger Expressen.

Den dömde mannen flydde landet efter kidnappningen och var på flykt fram tills för ungefär ett år sedan. Han greps då i Bulgarien och utlämnades därefter till Sverige.

Det är oklart om mannen kommer överklaga domen till hovrätten.

Foto: Pressbild

6412e4b25c415800cc0e8973