Det finns ett begränsat antal vägar man kan gå med ett producentalbum. Antingen fokuserar man på att göra feta beats med feta gäster, leker med koncept och röda trådar i ljudbilden eller så visar man sin bredd genom att skräddarsy produktioner efter ett gäng noggrant utvalda gäster. På Stress tredje volym av ”Playlist” har valet tydligt fallit på det sistnämnda – och stora delar av Sveriges hiphop-elit är bjudna.

Stress själv har beskrivit skivan som en tonårsfest och det är i mångt och mycket vad vi får. Det är en tydligt utvecklad vision där varje spår har ett sound som är synonymt med diverse gästartist. På ”Rude Gal” får Imenella demonstrera sina dancehall-rötter, ”Förklara” lämnar öppet spelfält för Jireel att dominera och på ”Go Low” är Mwuana lika slick som vanligt.

Ibland blir Stress amerikaniserade karriärsresa genomskinlig, som på visserligen njutbara Fetty Wap-historien ”Fyra fem pers” som utförs av Dizzy och något daterade ”Big Time”. Men som en utvald ljudpalett för de hetaste rapparna att skina på är ”Playlist III” ett skolboksexempel.

Bästa låt: ”Förklara”. Här får vi en av Jireels bästa prestationer på länge.
Bästa produktion: ”Bonita”. Samplingen och den tunga basgången passar Linda Pira som handen i handsken.
Bästa gästinhopp: Jireel och Linda Piras prestationer sticker ut klart mest.
Bästa text: ”Många söker sin hämnd, alla rappar de e en trend / när min bror börjar dagen inte säkert han tar sig hem, iakttagen av lagen så det är klart jag känner mig spänd” Dizzy på ”Fyra fem pers”.

/ Malkolm Landréus

65ba07add7a32f7b0a037f23