Skivrecension: Stina Velocette “Nio liv” (Album)


 

 

Efter debut-EP:n ”Motljus” har den mångsidiga Stina Velocette tagit både ett och två kliv på debutalbumet ”Nio liv”. Det är anmärkningsvärt hur hon lyckas förena hiphopinfluenser, r&b och stora luftiga produktioner som hon själv skrivit all melodi till. ”Nio liv” andas musikalitet, fräscha samarbeten och kreativ frihet. Bara att höra Roffe Ruff på ”Tyckte jag såg dig” är ett vittnesmål om allt det.

 

Men framförallt representerar Stina styrka och personlig frihet, inte minst i självständighetsförklaringen ”Lever inte för er”. Här ser vi en artist som övervunnit sina rädslor och tvivel och på egen hand omformulerat sitt eget värde. Överlag är det dock när sången får ta plats som det blir som bäst, bland annat på höjdpunkten ”Vi styr saker”, subtila dancehall-hymnen ”Bubblar” och genomvackra avslutningen ”Min stjärna” – en hyllning till artistkollegan och partnern Kapten Röd.

 

 

Bästa låt: ”Vi styr saker” är en härligt melodiös skapelse med lika delar attityd som charm.
Bästa produktion: Den kraftigt studsande basen och industriella inslagen på ”Aldrig” sticker ut.
Bästa gästinhopp: Att höra Roffe Ruff på en låt som ”Tyckte jag såg dig” funkar förvånansvärt bra.
Bästa rader: De starka feministiska budskapen i all ära – på avslutande ”Min stjärna” hör vi en av årets vackraste kärleksförklaringar.

 

/ Malkolm Landréus

 

 



Publicerat:
Redaktionen



NULL