”Tio rena bangers med mycket bas, punchlines och metaforer.” Så beskrev Ivory själv sitt nya album ”Rushen” innan dess release. Och det är precis vad vi får här. Trap-pionjären visar återigen hur man har kul med rap, oavsett om det är på bitterljuva rader om att ha ”abiat i mina Pampers” eller ordlekar som att ”bli robbad som Arjen” (referens till holländska fotbollsspelaren Arjen Robben).

Allt detta görs på snärtiga och bastunga produktioner och låtar som ”Skalman”, MIVAS-gästade ”Måste ha den” och en av fjolårets mest förbisedda samarbeten ”Vegan Beef” med Ahdam sticker ut som måstelyssning. Men Ivo smyger också in sin bredd, som på skivans kanske bästa spår ”Samla pieces”, där han bjuder på sentimental sång med Jamzey och Ruben East i ett utmärkt komponerat musikstycke.

”Rushen” är ett annat album än tunga mästerverket ”Nirvana” från i fjol, men som en samling låtar är detta ännu ett imponerande släpp av Ivory.

Bästa låt: Utöver ”Vegan Beef” är ”Samla pieces” en ny favorit.
Bästa produktion: Man hör direkt att trubbel är på gäng när ”Måste ha den” går igång.
Bästa gäst: Ahdams står för en helt fulländad gästvers på ”Vegan Beef”.
Bästa rader: ”Ivo e gaddad på kroppen som Ed Hardy, ingen fat kid men har cake on me / finns Eva, Molly, Mary Jane, Charlie / broder, baba Ivo jag är ej vanlig” (”Måste ha den”)

/ Malkolm Landréus

6412e4b25c415800cc0e8973