617947648d82550d4e0b7682
Skivrecension: Chapee “Brutna Mönster” (Album)


 

 

”Det här är sagan om att börja om och sadla om” säger Aiman Jihar i slutet av Chapees debutalbum och det är kanske de orden som beskriver det här albumet bäst. Chapee har rappat i 25 år – både som ena halvan av duon Chapee ’N’ Chess och som engelskspråkig soloartist – och alltid varit respekterad. Men det är först nu vi får komma in på djupet. ”Brutna mönster” är solid svensk rap född ur uthållighet och färgad av motgångar, svek och folk som vill släcka ens låga. Men det är också en historia om att stå pall och hitta sin riktning – sin egna våg. Det gör Chapee. Till ett egenproducerat och lagom uppdaterat sound fritt från trendhets blandar han självinsikt, frustration och arrogans på ett sätt som påminner om Jay-Z’s ”4:44”. Och precis som Jay-Z gör sig Chapees ålder påmind ibland, som på den utspelade ”I Used To Love H.E.R.”-flirten ”Vår kemi”, men här finns definitivt något för alla som gillar bra svensk rap med innehåll.

 

 

Bästa låt: ”Då till nu”. Närvaro, bars, story.

 

Bästa produktion: ”Komplicerat”. Mysig funk/trap med retro-filter.

 

Bästa gästinhopp: Abidaz och Asante lägger båda farliga verser, men det är Jeffro (tidigare C.U.P.) som imponerar mest med öppningsversen på ”Då till nu”: “Vissa val, inte alltid bra, hade sån flax / när marken som vi stod på blev till en brottsplats”

 

Bästa rader: Jeffros öppningsvers på ”Då till nu” är en av plattans bästa, men Chapees vers är en personlig favorit: ”Av vissa folk vi sågs som djur, hiphop var en svår kultur / Gjorde feta låtar men, fick alltid återbud / Återbud ledde till återfall med nån flåsig brud / Alltid vart i playoffs, vissa såg till att man åkte ut”

 

 

 

 

// Malkolm Landréus

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL