Recension – Bob Village “Pug Life” (Album)


Av Tobias Carlsson.

 

 

The Order-crewet med basen i Göteborg har sakta men säkert återfört välbehövlig näring till en retro-inspirerad men samtidigt progressiv och nyfiket utforskande skapandetradition. Inte minst har glädjen och glimten i ögat fått ta plats och ett svängrum – i en tid då berättelser från gatan eller politiska teman (med all rätt) hävdat ett allt större inflytande på lyssnarskaran i hiphop-Sverige.

 

Med albumdebuten “Pug Life” är det tydligt att kvartetten Bob Village tagit snabba kliv framåt i utvecklingen sedan EP-debuten 2011. Lyssnaren bjuds in på en musikalisk resa präglad av beats, rim och livet i en säregen symbios av starka produktioner och tillbakalutad, ärlig rap om sina förehavanden i hemstaden. Liknelser och jämförelser med namne-gruppen Slum Village är för mig ofrånkomlig men GBG-gubbarna återskapar och utvecklar med all heder i behåll. Foolish, Skykid och Beatslingers har odlat fram en magnifik ljudbild under de fem år gruppen varit aktiva. Närmast tillhands skulle jag relatera beats och arrangemang till The Ummahs gyllene formula. J Dilla smilar säkerligen från himlavalvet smickrad över att traditionen förs vidare på ett respektfullt och hantverksenligt sätt i lilla Sverige, om än mer polerat än smutsigt i utförandet.

 

Blunda. Lyssna. Känn vibben. Åtminstone vill jag inte vakna upp från den drömlika musikaliska parallellvärlden Bob Village tar med mig till. Musiken och budskapet känns nära och uppriktigt från början till slut och det är lätt att relatera till olika vägval i livet på “Lev Väl” eller kärlekshistorier i “Släck Ljuset Igen” och funkiga “Jag E Där Bebbe”. På singeln “Dit” och “Leker Bre” skickar gruppen välbehövliga kängor till branschen i allmänhet som numera förbiser kunskaper/skillz för ytlig image, ihärdigt nätverkande och grundlös mediahype.

 

Många hiphopalbum är idag dokumention av samhällsströmningar och nutida trender -“Pug Life” avskärmar sig effektivt och sätter riktmärket mot en mer tidlös musikalisk dimension långt utanför Svea rikes gränser.

 

 

 

betyg_4

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL