62429f791c0bfc1aba6ef852
Parham medverkar i Dramaten-pjäs med Lena Endre


“Tillbaka till Reims” får premiär senare i år.

 

 

Rapparen Parham är förstås mest känd för sin musik, men nu står det klart att han även tar ett nytt steg i karriären då han medverkar i den kommande Dramaten-pjäsen “Tillbaka till Reims”. Där spelar han mot rutinerade och välmeriterade skådespelarskan Lena Endre och Jesper Söderblom.

 

“Tillbaka till Reims” är en pjäs med personliga betraktelser av klass och klassresor. Regisserar gör Thomas Ostermeier, konstnärlig ledare för den inflytelserika teatern Schaubühne i Berlin och en av Tysklands och Europas mest framstående regissörer. Om handlingen går att läsa:

 

“En skådespelerska spelar in en voice over för filmversionen av Didier Eribons hyllade bok Tillbaka till Reims, under ledning av en regissör. Snart spiller filmens frågor om klass över och skapar livlig diskussion även i ljudstudion.

 

Filmen, som visas som fond i föreställningen, är en dokumentär essä där sociologen och författaren Didier Eribon själv berättar om hur han efter flera årtionden återvänder till sin hemstad och sin familj efter att ha gjort akademisk karriär i Paris. När han nu, i filmen om sitt liv, konfronteras med sitt förflutna och sin egen klassresa får han nya insikter om medelklassens brutala exkluderande mekanismer och arbetarklassens förflyttning från vänster till extremhöger. Hur gick det till? Är det vänsterns fel? Eller hans eget, som så länge förnekat sin arbetarklassbakgrund? Och vad är lösningen?

 

Eribon brottas med dessa frågor i filmen, liksom skådespelerskan och regissören i ljudstudion. I bakgrunden rör sig även en ljudtekniker med oanade förmågor.”

 

Uppsättningen är en samproduktion med Göteborgs stadsteater, efter ett koncept utvecklat av Schaubühne Berlin. Pjäsen fick urpremiär i Manchester och har även satts upp i Berlin, Frankrike och Italien. Svensk premiär blir den 26 september och biljettsläpp sker den 11 augusti via dramaten.se.

 

 

 

 

Foto: Pressbild/Dramaten

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL