A$AP Rocky åtalas för misshandel


 

 

På morgonen idag var sista dagen för åklagaren att väcka åtal eller lägga ner fallet mot A$AP Rocky. Men nu kommer beskedet att man åtalar rapparen för misshandel av normalgraden, meddelar Åklagarmyndigheten. Både Rocky och de två andra personerna i hans följe som hållits häktade åtalas och kommer hållas häktade fram till rättegången. I ett pressmeddelande går att läsa:

 

– Jag har i dag väckt åtal mot de tre misstänkta för misshandel av normalgraden för att jag bedömer att det som skett utgör ett brott, trots att det framförts invändningar om nödvärn och provokation. För att komma fram till det beslutet har jag bland annat granskat de filmer som funnits i utredningen. Värt att notera är att jag har haft ett större material att bedöma än vad som tidigare funnits tillgängligt på internet. Utöver filmat material finns även stöd för målsägandens uppgifter genom vittnesförhör, säger kammaråklagare Daniel Suneson vid City åklagarkammare.

 

Den 30:e juli inleds rättegången, meddelar Stockholms tingsrätt. Åklagaren beräknar att den ska pågå i tre dagar, uppger Aftonbladet. Klockan 11.30 hölls pressträff där A$AP Rockys advokat Slobodan Jovicic uttalade sig om rapparens inställning, citerat av Aftonbladet.

 

– Hans inställning är att han har blivit approcherad av för honom okända män, som visat ett aggressivt beteende. De har angripit hans livvakt och under lång tid har han försökt förmå dem att sluta förfölja dem.

 

– Han har kastat ner honom på marken, trampat på hans arm, gett honom en knuff, sedan har andra anslutit och då har han upphört.

 

– Han är ytterst märkt av tiden i häkte. Han har suttit i stort sett isolerad, och för vem som helst är det tufft.

 

På frågan om hur Rocky sysselsätter sig i häktet svarar advokaten:

 

– Han skriver mycket brev, får mycket brev. Han talar en del i telefon, får besök av mig där vi går igenom olika saker. Och så har han möjlighet till promenad, lite gym, men det klart att hans dagar är ju rätt färgade av att han sitter i den situation som han gör.

 

Än så länge vet man inte vilket straff åklagaren yrkar på, men misshandel av normalgraden ger normalt fängelse i max två år. Enligt experter som uttalat sig är dock det mest troliga att Rocky, om han döms, får en villkorlig dom och böter. Om han däremot frikänns väntar förmodligen ett stort skadestånd, bland annat får förlorade intäkter från de festivalspelningar som rapparen tvingats ställa in under den tid han hållits frihetsberövad. Aftonbladet har tagit del av stämningsansökan där åklagarens bevisning framgår:

 

– Filmer från mobiler samt övervakningskamera.
– Polisens fotografier och kartor från brottsplatsen.
– Bilder från övervakningskamera som visar de misstänkta när de tillsammans med livvakt lämnar hotellet och återvänder efter händelsen.
– Övervakningsfråm från MAX hamburgerrestaurang som visar det inledande händelseförloppet.
– ASAP Rockys egna film.
– SMS från livvaktens mobiltelefon som visar konversationer där han uppger att de slagit målsäganden, att de har en egen film av händelsen, att det finns olika versioner av filmen samt att han lyft målsäganden i nacken så att denne lyfte från marken.
– SMS från en assistents mobiltelefon där hon uppger att någon slagit en flaska på målsäganden, att hon uppmanats att filma, att någon sagt att hon “missade de bra delarna”, att ASAP Rockys film redigerats innan den lades upp på instagram, samt att hon hoppas att Mayers raderat allt från sin mobiltelefon.
– Journalanteckningar, rättsintyg samt fotografier på målsägandens skador.
– Jämförelsebild: delar av flaska som påträffades på brottsplatsen, jämfört med den flaska som Rakim Mayers håller i sin hand på en instagramfilm.
– Fotografier på flaskhals som hittats på brottsplatsen.
– DNA-analys av flaskhalsen.
– Fotografier på målsägarens hörlurar.

 

Sent igår gav kollegan A$AP Ferg en uppdatering kring Rockys tillstånd och skrev bland annat:

 

“I spoke to my boy he’s in good spirits he just wanna get home. Waiting on that court date to see wassup. He sends his love!”

 

 

 

 

***Texten uppdaterasPublicerat:
RedaktionenNULL