Den legendariska Compton-rapparen och producenten King Tee spelade i mitten 90-talet in albumprojektet “Thy Kingdom Come” med Dr. Dre, som var tänkt att släppas på Aftermath Entertainment/Interscope under sommaren 1998. Skivan gavs dock aldrig ut officiellt som planerat, av oklar anledning. Hela 25 år sedan den tilltänkta releasen kommer nu skivan i sin urpsrungliga version och originalutgåva, via det svenska skivbolaget RMV Grammofon med distribution av Playground Music Scandinavia. Albumet finns redan nu på streamingtjänster och kommer även på vinyl och i CD-format.

King Tee debuterade redan 1988 med albumet “Act A Fool”, vilket kom att betraktas som en västkustklassiker i klass med andra ikoniska hiphopskivor från samma tidsperiod. I början av 1990-talet kom King Tee att bygga vidare på sin legendstatus med albumprojekt som “At Your Own Risk” (1990), “Tha Triflin’ Album” (1993) och “IV Life” (1995). I samma veva bildade han även Likwit Crew tillsammans med Tha Alkaholiks, Xzibit, Phil Tha Agony, Lootpack och många fler. Efter det sistnämnda soloalbumet lämnade King Tee skivbolaget MCA Records och signade istället till Dr. Dre och Aftermath Entertainment för att spela in ett nytt albumprojekt. Trots otaliga studiosesssioner under två års tid och en lansering av det färdiga albumet under sommaren 1998, så släpptes aldrig någon skiva av oklar anledning. Någon konkret förklaring kom aldrig heller från Dr. Dre och skivbolaget. I en pressrelease med vinylutgåvan beskriver författaren och journalisten Soren Baker hur han som skribent för Los Angeles Times fick ett recensionsexemplar av skivan. I sin text gav han skivan lovord och King Tee beskrivs under tiden ha varit förväntansfull för vad som kunde ha blivit hans definitiva genombrott mot en större publik. Enligt Baker försvann projektet in i “det stora valvet” av osläppt musik som Dr. Dre spelat in genom årens lopp. King Tee medverkade därefter även på Dr. Dre-projektet “2001” och låten “Some L.A. Niggaz”. Under 2000-talet har han bland annat gästat och producerat åt Xzibit samt flera andra artister på västkusten. 2005 stod han även bakom ett officiellt mixtape till Tv-spelet “GTA San Andreas”.

På den nysläppta originalutgåvan av “Thy Kingdom Come” står Dr. Dre för produktion på ett flertal låtar, tillsammans med DJ Quik, Mike Dean, DJ Battlecat, Fredwreck med flera. Bland gästerna återfinns Dr. Dre, MC Ren, Too $hort, DJ Quik, Frost, Shaquille O’Neal och Kool G Rap.

“Thy Kingdom Come” finns att köpa på vinyl och CD från 21 april 2023.

TÄVLING: Vinn King Tee “Thy Kingdom Come” på vinyl (2LP) och CD med t-shirt och snapback, samt Dazzie Dee på kassett.

I samband med releasen ställde Kingsize Magazine några frågor om projektet till Claes Uggla på det Stockholmbaserade skivbolaget RMV Grammofon, även med bakgrund på det kultförklarade skivbolaget Juju Records (Timbuktu, Helt Off, Chords etc).

Berätta hur det kom sig att RMV Grammofon kan ge ut den här osläppta skivan?

Tidigt i höstas satt jag och lyssnade på King Tee’s ”Tha Triflin’ Album”. Jag kom då att tänka på ”Thy Kingdom Come” och att det vore kul att mastra om den riktigt bra och sen ge ut den fysiskt och digitalt. Vi har en gemensam polare, J-Ro från Tha Alkaholiks, så jag hörde av mig till King Tee genom honom och vi planerade fram hela projektet.

Har King Tee själv kommunicerat något kring utgivningen till dig/er?

Vi pratade igår, han är supernöjd med släppet och så fort vi får upp hans webshop kommer han hänvisa dit.

Samtidigt så släpps även Dazzie Dee-albumet på kassett. Berätta lite kort om det projektet också.

Lite samma grej där, jag hittade en promo-CD på hans album från 1996. Den gavs aldrig ut då heller. Dazzie Dee är ju en av Da Lench Mob gänget och jag hörde av mig, vi snackade och planerade fram utgivningen. Både Dazzie Dee och King Tee är supersofta dudes faktiskt.

Finns det några planer på fler framtida utgivningar?

Javisst! Det här är ju jätteroliga projekt att jobba med men också viktigt att ta hand om musiken, den förtjänar det. Nästa release blir en EP med King Tee, men denna gång med Bass och hans tolvor från 1987, innan debutalbumet. Sen drar jag till L.A. i sommar för att hänga med J-Ro, King Tee, Dazzie Dee, Soren Baker och alla så får vi se vad jag kan landa för fler utgivingar.

Kanske kan du berätta något om de kommande Juju Records-samlingarna också?

När jag satt för några veckor sedan och letade efter något i gamla hårddiskar insåg jag att vi har ju hur mycket outgivet material som helst samt remixer, b-sidor och annat. Feta grejer är det också! Till exempel från Timbuktu, Breakmecanix, Chords, Helt Off, J-Ro, Pst/Q, Spotrunnaz, Fjärde Världen och Timbuktu & Promoe. Jag pratade med samtliga nyligen och alla är peppade, vi kör ut två volymer till sommaren.

Foto: Press / RMV Grammofon