Hiphop fortsätter att dominera topplistorna, något som tydligt syntes på årssammanfattningen av den mest spelade musiken under 2022. Nu presenterar Spotify och adidas den årliga sammanställningen “KLASS 2023”, med blivande stjärnskott som står inför ett genombrott. Urvalet baseras på engagemang och lyssning i Spotifys spellista 100 och därefter har tio artister valts ut.

Några av de utvalda artisterna är BABY MALA, Romeo, INOMI, Alawee och Youzie – samtliga kommer även släppa nya singlar från Spotifys Studio fredag den 10 februari 2023.

SPOTIFY x ADIDAS “KLASS 2023”:

BABY MALA

25-årig rappare/sångerska med dansbakgrund från Hisingen i Göteborg. Debuterade med ”BAGS” som följdes upp med ”GASA”. BABY MALA co-signades av Imenella som senare gästade på senaste singeln ”HASTA” . Hon öppnade 100 Live under Way Out West 2022 och släpper nu sin fjärde låt som en Studio 100-singel tillsammans med KLASS-kollegan Romeo.

ROMEO

Vivalla-sonen Romeo började smått släppa låtar redan under 2020/2021, men det var inte förrän 2022 som det tog fart på riktigt. Han fick en ordentlig co-sign av förra årets KLASS-deltagare 23 då han hört en snippet på Romeos sociala medier som senare resulterade i samarbetet ”Beauty & The Beast” som i sin tur följdes av Afrobeats-doftande ”Toxic” och ”Tillbaka”. Känd för sina melodiska toplines och släpper nu Studio 100-singeln “Replay” tillsammans med BABY MALA.

INOMI

Artist, producent och multitalang från Eskilstuna. Gjorde sin debut i 100 redan 2018 tillsammans med Modo Banja och låten ”Solo”. Duon hade senare en hit tillsammans i ”När Glasen Toppas”, men det är inte förrän 2022 som INOMI på egen hand stuckit ut som en av landets mest talangfulla framtidsnamn. INOMI rör sig utan ansträngning mellan r&b, pop och hiphop med en ton som doftar en Frank Ocean från Södermanland. Släpper nu Studio 100-singeln “Satsa”. 

MOHELÁ:

Namn som allra mest i Sverige kan associeras till Sample Drill-trenden i världen. ”Lotta & Sanna” var en av de mest virala hitsen senaste året med tillhörande remix som gästades av ADAAM, Dani M och Dizzy. MOHELÁ bjöd senare även på en ny drill sampling där ”Rädda Mig” gästas av Den Svenska Björnstammen som gör en version av sin klassiska hit ”Vart jag mig i världen vänder”. Nu aktuell med nya singeln “Chromecast”.

ALAWEE:

Under 2022 så undgick få den virala sensationen ”Aktiverad (Klick Klack)” och ansvarig för det var Alawee. Rågsved-representantens första singel närmar sig 17 miljoner streams och gjorde därefter varsin remix i Norge och Finland med lokala superstjärnor som Beathoven m.fl. Släpper Studio 100-singeln ”KLAR” tillsammans med barndomskompisen Youzie.

STEPH K:

Steph K från södra Stockholm tonsatte sommaren 2022 med ”Hala Hala (Hot Girl Summer)” och följde sedan upp med debut-EP:n ”Ofiltrerad”, med bland annat låten ”Partner” tillsammans med tag team partnern Aleksej. Steph K headlinade 100 Live under Way Out West 2022 i Göteborg.

DANO:

Sen pandemin har det hörts introspektiva toner och melodier från Malmö i form av DANO. Han har hållit ett stadigt releaseschema med en hel del musik, men cementerade sig på kartan först med 2022 års EP ”DEJA VU”. Aktuell med nya albumet “FRÖ TILL TRÄD”.

PABI:

Öster om Stockholm dånar Afrobeats. Fisksätras PABI håller Afrobeats-fanan högt i Sverige och dundrade in på scenen med ”Fanta” och framför allt ”VEM E DU” som ackompanjerades av en ambitiös musikvideo. Gästade senare Imenella och har tydligt annonserat sin ankomst med egen estetik. 

YOUZIE

Från Rågsved söder om Stockholm och hördes först 2020 med barndomskompisen och numera KLASS-kollegan Alawee genom Unga Sceners ”Hurricane”, men det var inte förrän 2022 och hans samarbete med Denz i form av ”Chit Chat” som bomben slog ner. Släpper Studio 100-singeln ”KLAR” tillsammans med Alawee.

NABZY:

Noah aka Nabzy stack verkligen ut under 2022 med emo trap och street rap med självbeskådande texter om rotlöshet, utanförskap och hopplöshet. Nära till känslorna har hans beskrivande perspektiv varit en höjdpunkt, i synnerhet för så pass ung artist inom scenen. Debuterade med höjdpunkten ”Demons” och släppte senare sin debut EP ”How I Feel”. 

65ba07add7a32f7b0a037f23