Sångerskan Seinabo Sey är tillbaka med sitt första albumprojekt på fem år, med titeln “The One After Me”. Nyligen kom nya singeln “Yes” med gästande Namasenda och är skriven av Seinabo Sey tillsammans med Simon On The Moon, Namasenda, Roger Tallroth och Joakim Hultqvist. I ett pressmeddelande berättar Seinabo:

– Jag har alltid gillat svensk folkmusik och det finns abstrakt i nästan alla låtar som jag har gjort till den här skivan. Simon On The Moon hade det här beatet som han jobbat på, och när han spelade upp det för mig så tyckte jag att det kändes spännande att på ett övertydligt sätt låta folkmusik få möta ett hiphopbeat. Simon är en av få producenter som hade vågat göra detta. Jag har också bjudit in Namasenda på låten, för att jag älskar hennes digitala vokalproduktion, som är ett bra komplement till låten.

När hon nu gör återkomst med nytt album så menar Seinabo att hon “hittat tillbaka till sig själv”, med inspiration från R&B och reggaemusiken hon lyssnat på i unga år.

– Jag har kärlek och terapi att tacka för att jag känner mig mer fri att uppleva och utforska saker, både som människa och som artist. Jag har gått igenom en hel del och återupptäckt vad musik betyder för mig.

På det nya albumet har hon valt att samarbeta med flera olika producenter och låtskrivare, där fokus har varit att skapa starka melodier och produktioner. Hon säger vidare:

– Jag har jobbat med den här skivan i snart fem år och jag är väldigt nöjd med resultatet. Det har varit en utmaning att försöka hitta ett helhetssound, men musiken har växt och utvecklats under resans gång. Musikaliskt har det varit en av mitt livs största utmaningar att få ihop det, samtidigt som jag lärt mig otroligt mycket. Jag har fått jobba med personer som har förändrat mitt liv ännu mer än tidigare.

Under en tidsperiod ska Seinabo även ha kämpat med att hitta inspiration för ny musik. En vändpunkt kom i början av pandemin då hon turnerade med sin barndomsidol Lauryn Hill.

– När jag är i nöd så är det svarta kvinnor som räddar mig och påminner mig om vem jag vill vara. Lauryn gjorde just det. Att hon som har format mig så mycket musikaliskt tycker att jag är duktig petade mig i rätt riktning igen. Att jag ska göra det jag känner för.

Under pandemin blev musikstudion en trygg plats där Seinabo, enligt egen utsago, kunde skapa musik utan press.

– Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv under de senaste åren. Jag är starkare, bryr mig mindre om vad andra tycker och vill bara uppleva livet. Det märks i musiken, tycker jag. Melodierna är lite mer fria, jag vågar leka både med dem och med orden. Jag tror det är ett resultat av att jag numera är snällare mot mig själv. Den känslan återfinns även i låttexterna.

Seinabo Sey har släppt det nya albumet och uppträder på sensommaren i Slottsskogen på Way Out West. Lyssna nedan!

Foto: Press / Universal Music Sweden