Under många år kunde vi höra Nils Albin rappa under pseudonymen MC Hans i hiphopgruppen Fridlyst. Efter flera år av turnerande och inspelningar i studios tappade han dock glöden och inspirationen. Det var år 2019 och han bodde i Malmö, när han av en slump hittade en elgitarr på en second hand-butik. Det beskrivs vara “början på den musikaliska resa som nu hittat ett hem i projektet Pluto” – vilket blir hans första soloalbum, men definitivt inte sista enligt egen utsago. Redan under våren har han släppt singlarna “City Cats” och “100 år” genom Broder Johns skivbolag Hoopdiggas Recordings. Sjäv säger Nils Albin att skivan är ”ett gäng kärlekslåtar som på olika sätt reflekterar mitt liv och mina känslor.”

Debutalbumet består av tio låtar och handlar främst om känslor efter en turbulent tid som resulterat i både uppbrott och livskris. Inspelningen av albumet, säger han i ett pressmeddelande, blev ett sätt att läka och att bygga upp sitt självförtroende igen.
“De flesta av låtarna skrevs efter uppbrottet med mitt ex, så albumet handlar mycket om tiden efter det. Jag var ute mycket och levde rövare i Malmö. Det är någon slags euforiblandad ångest över det. Hela processen var ett läkande för mig och samtidigt en revansch på tidigare år då jag kände mig helt oduglig och funderade på att sluta med musik. Jag tror att man kan höra den här förvandlingen när man lyssnar på plattan.”

Albumet är inspelat med producenten och rapparen Skarp V. Nils Albin berättar vidare:

“Vi spelade in nästan hela plattan i min producent Skarp Vs pyttelilla rum i Malmö – på halvskruttig studioutrustning och med mina begränsade gitarrkunskaper. Jag tycker att det hörs att det är jävligt DIY och mycket vilja bakom inspelningarna. Det är ett sound jag verkligen gillar.”

Foto: Erika Udvardi