62b170dadc4101037e075fe2
62a83ff970c4fd62de0588d3
Kingsize Magazine summerar det svenska musikåret 2020


Redaktionen plockar ut årets bästa insatser i ett flertal olika kategorier.

 

 

I årets första nummer av Kingsize Magazine sammanställs vår omröstning där läsare varit med och valt ut 2020 års bästa svenska hiphopalbum. Utöver detta har redaktionen gjort en mer utförlig sammanfattning av det svenska hiphopåret 2020, med motiveringar och ytterligare kategorier som årets EP:s, nykomlingar och textförfattare – detta år med tio verk/personer i varje kategori!

 

 

ÅRETS EP:S

 

ADAAM “ORDNADE DETTA”
Med lika delar attityd och humor levererade ADAAM en EP som fullkomligt glödde ungdomlig entusiasm, inte minst på det otroligt catchiga titelspåret.

 

MWUANA ”C3”
Innan Mwuana tog över listor och radio med stilbildande “LOVERMAN”, släppte han det betydligt mer samtida projektet “C3”. Bland annat innehållande bangers som “Fast Display” och utsökta Jaqe-samarbetet “Faded 3.0”.

 

P.J ”ROULETTE”
På debut-EP:n blandar P.J relativt hård gaturap med melodier och produktioner i dur, vilket skapar en bra kontrast och undviker fällan som många andra rappare går i.

 

SNÖVIT & MAXI ”OMEGA FEH”
Anförd av släpiga bangern ”Bailando” är ”OMEGA FEH” en EP fylld av snygga och livfulla produktioner och egensinnig rap. Malmö-grabbarna gör det på sitt egna sätt och de gör det riktigt bra.

 

LILLA NAMO ”QUEENS”
Ömsom poppigt och ömsom benhårt bjöd Namo på ett uppiggande verk och visade samtidigt att hon bemästrar både det ena och det andra.

 

DOGBITE & CHAD BOGUS “TRESEXTI”
Organiska produktioner och laid back-rap är konceptet på denna duos senaste samarbete och det är en behaglig resa för den luttrade hiphoplyssnaren.

 

BLIZZY ”PHOENIX PT. 1”
Att Blizzy kan göra hits är ingen nyhet, men på första delen av albumet “PHOENIX” påminde han oss om vem som öppnade många dörrar i västerort – för inte alla kan göra låtar som ”Jag lovar” på ett trovärdigt sätt.

 

REYN ”SKYFALL”
Melodikungen Reyn svek inte på sitt första längre släpp, där han återigen bevisade sin förmåga att sjunga och rappa på ett sätt som är omöjligt att värja sig emot.

 

ROFFE RUFF “LORD GOTHATRON III”
Göteborgsveteranen har anklagats för att låta bitter och gubbig, men formulerar man sig så bra som Roffe gör på ”Rob Pilatus” och ”Tät” – ja, då får man låta hur jävla bitter man vill.

 

ADEN “KREAKTIV”
Aden och Asme har framförallt gjort sig kända som duo, men deras solomaterial ska inte missas. På ”Kreaktiv” visade den förstnämnda upp sin otroliga bredd som artist, i både sound och uttryck.

 

 

ÅRETS NYKOMLINGAR
Artister som imponerat tidigt och tagit för sig under året.

 

MONA MASROUR
Det nya R&B-stjärnskottet visade tidigt en känslosam ton som lovade gott, men har på senaste singeln ”EXCLUSIVE” även visat att hon kan röra sig i ett sound och uttryck någonstans mellan Jhené Aiko och Kehlani. I februari riktas alla blickar mot debutalbumet.

 

B.BABY
På ett och samma år har B.Baby från Göteborg gått från en intressant nykomling till att släppa debut-EP, signa till Adels Five Star Records och samarbeta med rappare som Aden, Asme och Einár.

 

JAZLIN
Likt sin syster Jelassi har Jazlin inte behövt lång tid för att sticka ut från mängden, främst tack vare självsäkerhet, talang och en tydlig visuell identitet.

 

A36
Göteborg har länge haft gott om duktiga rappare, men nu har man även fått en ung och lovande hitmaskin, vilket A36 redan hunnit visa med sina tre första låtar.

 

L1NA
Att få en kvinnlig melodisk rappare som L1NA är precis vad svensk hiphop behöver. Med sin släpiga och självsäkra rapstil är hon av allt döma personen som kommer att fylla det tomrummet en lång tid framöver.

 

SAIN-T
Så sent som i höstas debuterade 18-åriga Sain-t från Kalmar med singeln ”FUCK YOU!”, en låt som lika väl hade kunnat toppa listorna på samma sätt som Lil Uzi Vert och Juice WRLD gjort med sin trap-baserade emo-rap med punkiga undertoner.

 

10AN
Med både EP och starka albumdebuten “CANDYLAND” har 10an tagit steget ut i rampljuset och levererat en halvgömd juvel i skuggan av labelkollegan Ant Wan. Tillsammans med 2M har Bando Kids Music en ljus framtid.

 

MAZZO
Malmö-talangen Mazzo satte ner foten rejält med sin första singel ”Jag vet” och trots endast två låtar på repertoaren är känslan att mycket finns att hämta här framöver.

 

AJ B
Inför 2020 stod den unga skånska rapparen Aj B med 7 miljoner streams på sin första låt ”Foreign” och på låtar som ”Money Moves” har han bevisat sin extremt stora talang.

 

ENBRODER
En ny bekantskap från Hjällbo i Göteborg, som förvisso debuterade redan 2018 men som nu verkar ha hittat ett nytt spår och levererat fyra starka singlar under 2020.

 

 

ÅRETS GENOMBROTT
Artister som gått från hype till fullfjädrade artister att räkna med framöver.

 

YASIN
Vi vet, Yasin har varit stor länge. Men 2020 blev året då han på riktigt fick visa upp sin konst för det svenska folket och bjuda in dem till hans värld med debutalbumet ”98.01.11”.

 

HAVAL
Årets kanske mest solklara exempel på ett genombrott har dock HAVAL stått för. Tillsammans med producenten Manny Flaco, som även han har fått ett rejält genombrott, har HAVAL hissats upp till toppen av det nya svenska rapskiktet.

 

NEWKID
I gränslandet mellan pop och r&b har hiphopfostrade Newkid slagit igenom ordentligt, dels med albumet ”MOUNT JHUN” och inte minst med medverkan i TV4-programmet ”Så Mycket Bättre”.

 

MACKY
Skarpnäck-rapparen Macky blev ett hett namn i fjol, men det är under 2020 som han verkligen har tagit sin plats. Bland annat med hit-singeln ”PA PA” och debutalbumet ”TIMELINE”.

 

JELASSI
Mycket av Jelassis framgångar under året har onekligen haft sin grund i 2019, men trots sparsamt med musik har hon tilldelats Lavas litteraturpris, vunnit SKAP-pris, varit nominerad som Årets nykomling på Grammis och agerat coach i Nästa Nivå. Och är numera ett självklart namn på den svenska hiphopscenen.

 

GREEKAZO
Från en glödhet nykomling med ”Hotspot” i bagaget till att få en egen dokumentär och släppa debutalbumet ”GÖR NU, TÄNK SEN”, bland annat innehållande en av årets bästa låtar ”ICE CREAM”.

 

MATTIS
Med bakgrund i duon Mindfellaz och två fina solo-EP:s är Mattis ingen ny bekantskap, men på det utsökta debutalbumet ”Ett tag till” har han tagit sitt artisteri till en ny, högre nivå.

 

MIGI
Paris-födde Migi sticker inte ut tematiskt, men har med sin snygga mix av just franska och svenska, tillsammans med en känslomässig udd på låtar som ”Mamma” och ”Bättre tider”, visat att han är en artist som kan nå ut brett.

 

P.J
Top Class Music-rapparen startade karriären starkt och under 2020 har P.J hållit en hög nivå, inte minst med sin första EP ”ROULETTE” samt platinacertifierade ”Sci-fi” med Adel.

 

GULEED
Det går att hävda att Guleed slog igenom med sitt hyllade debutalbum ”50 GRADER I FEBRUARI”, men känslan är att han först nu börjat ta sin rättmätiga plats i gamet – när fler blickar rättmätigt börjar riktas mot söder.

 

 

ÅRETS PRODUCENTER
Producenter som bidragit till att forma svensk hiphops sound under året.

 

MANNY FLACO
Utöver att ligga bakom HAVALs genombrott har Manny Flaco blivit en eftertraktad producent som dessutom lyft Mackys debutalbum och producerat hits som ”Tesla” och ”PA PA”.

 

STRAYNANÉ
Som vanligt återkommande på album av rappare som Dree Low, Adel och Greekazo har Straynané återigen cementerat sin position som en go-to producent för den unga rapeliten.

 

MATTE CALISTE
Från heta ungtuppar som GIDDE och Wafi till veteraner som Sebastian Stakset och stjärnor som 1.Cuz. Matte Caliste gör produktioner åt dem alla.

 

AMR BADR
Den rutinerade producenten har detta år varit en del av Yasins framgångar, men även släppt egna låtar och jobbat med norska juvelen Musti. Och nästan aldrig missat.

 

ALLTHINGSBITTERSWEET
Ena halvan av Sum Comfort som 2020 har skapat canvas åt två av årets bästa album gjorda av två landets vassaste pennor – Simon Emanuel och Nomad.

 

DNOTEONDABEAT
Under 2020 har Dnote bidragit till album av Adel, Dree Low, Greekazo, Macky och Sinan. Det är ingen dålig lista. Och till nästa år verkar ett eget album vara på väg.

 

STRESS
Den gode Stress kanske inte var lika het som för några år sedan inför släppet av ”Playlist 3”, men precis som tidigare lyckades han samla hiphopeliten och göra skräddarsydda samarbeten av hög kvalitet.

 

YEI GONZALEZ
Från en stor medverkan på Dree Lows “FLAWLESS 2” till partnerskapet med Greekazo och egna singlar inför producentens kommande album tar Yei Gonzalez allt större plats på den svenska hiphopscenen.

 

SCIENTIFIC
Från den mer traditionella skolan har Scientific haft ett produktivt år med både egna instrumental-projektet ”Round & Round” och MÄK-samarbetet ”Historia”.

 

CHAD BOGUS
Med starka Dogbite-samarbetet ”TRESEXTI” samt en stor roll i samma rappares solodebut ”Onestà”, har Chad Bogus haft ett produktivt och kreativt lyckat 2020.

 

 

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Artister som utmärkt sig med ett genomtänkt textförfattande som utmanar och berör.

 

NOMAD
Skolad i den svenska battlescenen har Nomad på sitt första soloalbum visat upp en svåråtkomlig förmåga att skapa lika starka känslor som formuleringar.

 

SIMON EMANUEL
När det kommer till träffande iakttagelser och melankolisk livsromantisering finns det få i landet som kan mäta sig med Simon Emanuel, så även på senaste skivan ”Låt det bli vackert”.

 

MATTIS
Med inslag av Erik Lundin och Oskar Linnros har Mattis skapat ett av årets mest välskrivna album, som dessutom framförs med en stor dos hjärta.

 

ANT WAN
Det finns få rappare som kan måla upp ett helt eget universum genom sina ord. Ant Wan är en av dom och just detta gör han med perfektion på mästerverket ”724”.

 

GULEED
Det finns få rappare idag som gör det som Guleed. I ett virrvarr av språkinfluenser, fraseringar och slang lyckas han skapa musik som vid varje lyssning känns som en film.

 

ZACKE
Det finns en anledning till att Zacke blev Grammis-nominerad för sina texter på ”Fattigkussen” och även om uppföljaren har ett poppigare sound är texterna lika skarpa och fina här.

 

AKI
Med en obeveklig lojalitet och glädje för rap kommer AKI alltid hålla fanan högt vad gäller textförfattande, inte minst de samhällskritiska inslagen på albumet ”Tack”.

 

IVORY
Det har gått många år sedan T.I stod på barrikaderna för trap-rapparnas lyricism, men i Sverige är Ivory det tydligaste exemplet på att de båda går att förena.

 

FINESS
2020 har varit ett förlösande år för Finess, då han fått ur sig inte mindre än två mixtapes med straight up bars. Och det tackar vi såklart för.

 

MÄK
Tillsammans med Scientific och ett gäng gäster ger MÄK liv åt det gemensamma albumet ”Historia” med en stor portion energi och snygga rim.

 

 

ÅRETS MUSIKVIDEOS
Visuella skapelser som gett liv, mening och humor till musiken.

 

FILLY “INGENTING”
Regi: Filly
Den egenregisserade videon till Fillys monumentala singel är ett mästerverk i varje frame och höjer förväntningarna rejält på nykomlingen från Vårberg. S/o Zietz!

 

 

ODZ ”JAG FAKKING HATAR ER”
Regi: Robin Olofsson
Två år efter den ursprungliga låten släppte ODZ detta mästerverk, bland annat med rutinerade skådespelarna Leif Andrée och Ola Rapace.

 

 

IMENELLA ”AAH SHIT”
Regi: Hajan Jabar
Musikvideon till Imenellas enda solosingel 2020 representerar egentligen allt som rapparen står för: kvinnlig styrka, självständighet och ha fett jävla kul medan man claimar det.

 

 

JELASSI ”STS”
Regi: WASIMA
Det finns få videor i år som man blir lika glad av som den till Jelassis sommarsläpp ”STS”. Trots att låten handlar om bristen på mänsklig värme är det precis vad vi får här, med snygga cameos av bland andra Fricky, 1.Cuz och rapparens lillasyster.

 

 

YASIN & MIRIAM BRYANT ”GE UPP IGEN”
Regi: Chimichurri, Yasin & Miriam Bryant
Det kändes nästan givet på förhand att den här videon skulle vara något extra och så blev det också. Filmiskt, detaljrikt och retrosnyggt i perfekt samklang med låtens sound.

 

 

NOMAD ”LILLA HJÄRTAT”
Regi: Teodoro Johansson Beascoechea & Noah “Nomad” Sebnat
En finstämd och gripande video till en låt om Nomads dotter och hennes (tidigare) hjärtproblem. Det är klart att det vattnas i ögonen.

 

 

JAZLIN ”UNDER MATTAN”
Regi: Jasmina Jelassi (Jazlin)
Tillsammans med kreatören Ebba Langes otroliga stilistik har Jazlin gjort en enastående snygg video till sin senaste singel som lyfter låten både ett och två snäpp.

 

 

1.CUZ ”HARRY POTTER”
Regi: 1.Cuz
Att en rappare som av många skulle beskriva som ”gangster” gör en video där han spelar quidditch är inget annat än genialiskt.

 

 

GULEED FT OZZY ”PALM ANGELS”
Regi: ofbendz
Musikvideon till ”Palm Angels” är mer än bara snabba lyxbilar och kontanter. Mitt under sensommarens upplopp i ett brinnande Malmö står två av stadens giganter och levererar en av årets bästa låtar.

 

 

JIREEL ”CHÉRIE”
Regi: Karim Fakih
Lagom till att coronaviruset blommat ut ordentligt i maj var det sannerligen passande att Jireel släppte en video endast bestående av ett öde Stockholm och dansösen Jennifer Pacaanas. Och vilken video det blev.

 

 

 

Lyssna även in spellistan där årets bästa låtar, utländska och svenska, finns samlade!

 

 

Redaktionell anmärkning: Kategorin Årets Live är detta år utesluten på grund av rådande omständigheter.

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL