MBMA-rapparen Seron återuppstår – släpper nytt EP-projekt med Pionjär


“Jag har väl egentligen aldrig slutat skriva helt – men det har gått i vågor.”

 

 

För drygt tjugo år sedan fick rapparen David “Seron” Ringbäck sitt stora genombrott i gruppen Mobbade Barn Med Automatvapen. Han beskrevs som en av landets största talanger bakom mikrofonen och förutspåddes en lysande musikkarriär. Efter ett flertal skivor, gästinhopp och mixtape-projekt kom ett abrupt slut på musikskapandet i början av 2000-talet. Efter ett möte med Gud hoppade Seron av MBMA och meddelade att han istället skulle viga sitt liv till kristendomen. “I onsdags mötte jag Gud. Nej, det är inget galet skämt, ej heller något billigt reklamtrick. Jag gjorde verkligen det.”, skrev Seron i ett avskedsbrev till MBMA-fans. Vidare förklarade han då sitt beslut:


“Det är inte hiphop i sig som får mig att sluta. Att rappa är absolut ingen synd eller fel men det har bara blivit så tydligt för mig att det skulle och hade kommit i vägen för min relation med Gud. Jag tror att jag nu kan få vara med å tjäna andra människor och inte bara mig själv.”

 

 

Förutom ett comebackprojekt 2004 har micken legat på hyllan sedan dess. Men till våren är Seron tillbaka med ny musik. Han lever idag i Brasilien med sin familj och vill med sin musik förmedla sanning, djup, berätta och förmedla Jesus på ett relevant sätt. I en kommande intervju med Kingsize Magazine säger Seron:

 

– Att sluta med musiken handlade mer om att få utrymme att bli mig själv än ett ställningstagande mot kulturen. Jag var jag i hip-hoppen, men det var ett förvrängt jag. Som att se en människa i en söndrig spegel. Efter avhoppet fortsatte jag min utbildning till lärare. Det var en tid då jag fick reparera en del – relationen till familj, mig själv och först och främst till Gud. I samband med detta träffade jag min fru som är brasilianska. Musiken fanns där hela tiden vilket fick mig att göra ett litet försök till comeback. Men 2005 var det dags för Brasilien. Och då blev det annat som blev viktigare.

 

Nu är Seron tillbaka med ett EP-projekt i samarbete med gruppen PIONJÄR, ett gäng med musiker/låtskrivare och kreativa människor från Helsingborg – med gemensam punkt i församlingen Pionjärkyrkan. EP-projektet “Mellan Stjärnor och Grus” släpps 19 mars 2021 via streamingtjänster. Han säger vidare i intervjun med Kingsize:

 

– Jag har väl egentligen aldrig slutat skriva helt – men det har gått i vågor. Förut var det som en besatthet, nu är det mer så att musiken och orden dykt upp. Samtidigt kändes det avlägset med en comeback – särskilt som jag bodde i Brasilien. Men sommaren 2019 hörde Martin Sundberg som är pastor i Pionjärkyrkan av sig och bjöd in mig till ett samarbete. Det var nästan lika plötsligt som min omvändelse nitton år tidigare. Eftersom jag ville markera att den här musiken var något annat var namnet ”Seron” till sista stund tveksamt. Samtidigt fanns det ju en kontinuitet. Så av kommunikationsskäl valde jag att använda det trots allt.

 

 

 

Intervjun med Seron publiceras inom kort på Kingsizemag.se samt i aprilnumret av papperstidningen .

 

 

 

 

 

Foto: Cathrine Ringbäck

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


NULL