Maxida Märak öppnade året med Melissa Horn-gästade singeln “Dimma”, från sitt kommande EP-projekt. Nu är Maxida tillbaka och sätter med “Sirenerna”, ett samarbete med producenten Yei Gonzalez där hon återigen strålkastaren på samernas situation i hemtrakterna.

”Jag önskar att alla skulle orka och våga visa civilkurage. Det är NU vi måste ta ställning, det är NU vi måste våga och det är NU vi måste säga ifrån.”

Maxida Märak kommenterar vidare samernas situation och låten, i samband med releasen:


”Det är väldigt speciellt att växa upp och bli motarbetad av sitt eget land. Inte för att vi har valt det, men svenska medborgare står det på pappret att vi är. Trots det är det andra lagar och regler som gäller för oss. Vissa straffas lite hårdare. En mycket effektiv teknik att utrota ett folk är att göra det lagligt. Vi passar att visa upp när man vill locka med det exotiska, men i grund och botten klassas vi som ohyra som mest tar upp plats på ytor Sverige vill exploatera. En våldtäktsman kan gå fri efter några dagar. En renskötare som skjutit ett rovdjur får flera års fängelse.
Och trots att det bara finns några få polishelikoptrar i Sverige, flyger de märkligt nog alltiid runt några ovanför renhjordarna i fjällvärlden.”

Den nya EP:n “Arvet” släpps 18 februari 2022 och därefter ska hon åka ut på turné. Se städer och datum här!

Foto: Lotta Axing